Zoeken in Kalender
Zoek je een specifieke vorming, opleiding of studiedag, je vindt het zeker en vast in onze Kalender. Deze kalender geeft een overzicht van het vormings- en opleidingsaanbod gericht naar professionals uit het brede opvoedings- en gezinsondersteuningswerkveld. Hierin is zowel het aanbod georganiseerd door EXPOO als het aanbod van andere organisaties opgenomen.
-
(Z)onder invloed?
Een studiedag over alcohol- en ander drugggeruik in het gezin. Programma: 09.30: Onthaal met koffie 10.00: Verwelkoming 10.15: Wat is een verslaving en de impact op naastbetrokken. 11.00: Verdriet en verlies. 11.45: Verborgen zorgen. 12.00: Broodjeslunch 12.45: 5 Parallelle sessies Organisator VAD/ De DrugLijn Voor wie Professionals, ouders, partners, naastbetrokkenen Locatie Vlaams Parlement, ingang via ‘De Loketten’, Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel Prijs Professionals: 30 euro, ouders en naastbetrokke
-
Als vleugels je verhinderen te lopen. De uitdagingen van cognitieve begaafdheid.
Kinderen die makkelijk en snel abstract kunnen redeneren zien en ervaren de wereld anders. Een wandeling door het bos is een initiatie in de patronen van bladranden en schors, gaan slapen is een duik in de onbewuste en oncontroleerbare dieptes van de droomwereld, ouders zijn twee oudere mensen die vasthouden aan een representatie van zichzelf... Dit stemt niet altijd overeen met wat er echt is. Wat voor opvoeding en onderwijs passen bij zo'n kind? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek probeert dr. Stijn Smeets een eerste aanzet tot een antwoord te geven.
-
Apenstaartjaren update: de digitale belevingswereld van jongeren
Digtale media hebben grote impact huidige generatie jongeren. Het verandert hun verwachtingen, overtuigingen en hun relatie met de maatschappij. Dinsdag 15 oktober staat in het teken van het onderzoeken welke uitdagingen er zijn voor organisaties, media en technologie om aan de verwachtingen van de huidige generatie jongeren te voldoen. Organisator Mediawijs Voor wie Professionals Locatie Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent Prijs 40 euro
-
Congres: Vroegsignalisering en Vroeghulp
Door in een pril stadium te interveniëren kunnen grotere problemen op latere leeftijd worden verminderd of voorkomen. Verschillende aspecten van het op jonge leeftijd onderkennen en aanpakken van problemen passeren die dag de revue. Het congres informeert professionals over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vroegsignalering en licht methodieken van vroeghulp uit.
-
Contextueel werken & meerzijdige partijdigheid
Deze tweedaagse opleiding gaat door op 3 en 17 december 2019. De opleiding laat de hulpverlener in eerste instantie kennis maken met contextuele begrippen zoals loyaliteit, balans van geven en nemen, destructief recht. Ze vertalen deze begrippen door middel van eenvoudige oefeningen naar zichzelf en naar de werkcontext. Hoe zijn ze zelf loyaal aan hun context? Hoe speelt bij zichzelf de balans van 'Geven en nemen'? En hoe ziet men deze begrippen terug bij kinderen uit de leefgroep, in de thuiscontext, etc? Daarnaast zoomen ze in op de hulpverleningshouding.
-
Cultuursensitieve zorg
Deze vorming gaat door op 12 december 2019 en30 januari 2020 Onze superdiverse samenleving roept bij veel mensen nieuwsgierigheid, onzekerheid, verwondering, fascinatie en weerstand op. Zowel in het dagelijkse contact als in de zorg rijst de vraag hoe we met die deze diversiteit en veranderde realiteit omgaan.
-
De 'tree of life' en 'wortelen in nieuwe aarde': inzetten op veerkracht bij kinderen en jongeren op de vlucht
De methodiek ‘Tree of life’ vindt zijn oorsprong in het narratieve gedachtegoed en gebruikt de boom als creatieve metafoor voor het leven. Deze methodiek beoogt om de focus te verleggen van trauma naar verbinding en veerkracht. De methodiek 'wortelen in nieuwe aarde' bestaat uit 30 prachtige kaarten over het verhaal van een boom die vlucht en wortelt in nieuwe aarde, plus weetjes over het bomenrijk en citaten van kinderen. Na de bijscholing kunnen de deelnemers zelf van start met het inzetten van beide methodieken in de eigen werksetting, zowel individueel als in groepsverband. Organisat
-
De 'tree of life' en 'wortelen in nieuwe aarde': inzetten op veerkracht bij kinderen en jongeren op de vlucht
De methodiek ‘Tree of life’ vindt zijn oorsprong in het narratieve gedachtegoed en gebruikt de boom als creatieve metafoor voor het leven. Deze methodiek beoogt om de focus te verleggen van trauma naar verbinding en veerkracht. De methodiek 'wortelen in nieuwe aarde' bestaat uit 30 prachtige kaarten over het verhaal van een boom die vlucht en wortelt in nieuwe aarde, plus weetjes over het bomenrijk en citaten van kinderen. Na de bijscholing kunnen de deelnemers zelf van start met het inzetten van beide methodieken in de eigen werksetting, zowel individueel als in groepsverband. Organisat
-
Dubbel congres: 'Denken in mogelijkheden'
Het tweedaagse congres van en door het oplossingsgericht centrum stelt Peter Szabó, een van de grondleggers van het oplossingsgericht werken, als centrale gast voorop. Daarnaast spreken o.a.
-
Een nieuwe methodiek voor het spreken met vluchtelingen en migranten!
Deze cursus gaat door op vier verschillende data: 15/02, 16/05, 19/09, 13/12 2019 Vluchten en migreren betekent balanceren tussen ontreddering en hoop, zoeken naar een plaats, je weg vinden in nieuwe omgangsvormen. Het achterlaten van dierbaren, de wankele hoop op een betere toekomst en de soms ernstige traumatische ervaringen zorgen daarbij voor heel wat emoties.
-
Ervaringen en noden van ouders van een suïcidaal kind. Hoe ouders betrekken en ondersteunen in het zorgtraject van een suïcidaal kind?
Hoe kunnen hulpverleners de ouders betrekken als bondgenoten in het helingsproces van het kind zonder de vertrouwensband tussen hulpverlener en kind te ondermijnen? Deze workshop behandelt deze en andere vragen ter ondersteuning van de professional en de ouders. De workshop hanteert als leidraad de online tool ‘Help!
-
EXPOO congres 't Zal welzijn
Centrale vraag op het congres: hoe kunnen we het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen vergroten? Het congres wordt een kennisfestival, waar spelers uit heel diverse sectoren elkaar ontmoeten, verkennen en versterken. Kritisch kijken naar wat er is, afstemmen en verbinden, en zo groeien naar een geïntegreerde aanpak. Want meer welbevinden voor elk gezin, dat vraagt meer dan een individuele benadering.
-
Fold up meeting: Huizen van het Kind en Kinderopvang
Online sessie over kinderopvang en Huizen van het Kind, met als thema's: - Lokaal Loket Kinderopvang en Huizen van het Kind - Lokaal Overleg Kinderopvang en Huizen van het Kind - Decreet Buitenschoolse Kinderopvang en Huizen van het Kind (onder voorbehoud) Telkens komt een spreker het thema introduceren, waarna via Skype vragen kunnen worden gesteld.
-
Geweldloos verzet & nieuwe autoriteit
Deze vijfdaagse vorming gaat door op 23 en 30 maart, 18 april, 2 en 16 mei 2017. Kinderen en jongeren die agressief of zelfbeschadigend gedrag vertonen, vereenzamen of niet meer naar school gaan maken ouders en andere zorgdragers vaak erg bezorgd. Ze voelen zich machteloos en gefrustreerd, weten niet meer wat doen. Geweldloos verzet/nieuwe autoriteit biedt ouders en professionals een visie en handvatten om, gesteund door een netwerk van betekenisvolle anderen, het zorgwekkend gedrag van het kind of de jongere opnieuw te begrenzen en tegelijkertijd nabij te blijven.
-
Gezonde Gasten
Deze vorming gaat door op 9 en 10 december 2019. Werk je in de jeugdhulp, met kinderen en jongeren in kwetsbare situaties? Ligt hun gezondheid je ook nauw aan het hart? Wil je binnen je organisatie aan gezonde gewoontes werken? Dan is de vorming 'Gezonde Gasten' iets voor jou!
-
Hoe geestelijk gezond zijn onze kinderen?
AP hogeschool & Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts organiseren ter gelegenheid van de boeklancering 'PSST! Het grote weetjes en niet-weetjes boek over psychische ... euh... je weet wel', het symposium met als thema 'Hoe geestelijk gezond zijn onze kinderen?' Organisator AP Hogeschool en uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts Voor wie iedereen Locatie AP Hogeschool Antwerpen, Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen Prijs 22,99 euro inclusief boek
-
Hoe samen met een gezin rond een hulpvraag of -nood de weg vinden in de Integrale Jeugdhulp?
Tijdens deze studiedag komen de volgende onderwerpen aan bod: -Rechtstreekse en Niet-rechtstreekse hulp in de Integrale Jeugdhulp -De Intersectorale Toegangspoort en de Gemandateerde Voorzieningen -Hulpvragen en Hulpnoden (“verontrusting”) -Recht op jeugdhulp en Interventierecht -Een gezins- en netwerkgerichte benadering -Samen spreken en samenwerken met het gezin vanuit hun hulpvraag of de verontrusting” (ondersteunend en confronterend). Organisator Sig vzw Voor wie Professionals Locatie Sig Gijzegem,Pachthofstraat 1,9308 Gijzege
-
HOP UP Serious Play
Kinderen groeien vandaag op in een wereld waarin de vrijheid om te ravotten, om rond te hangen en om op ontdekking te gaan stilaan verdwijnt. Meer en meer brengen zij hun vrije tijd door in ruimtes die tijdelijk van aard zijn of gedeeld worden met anderen en daardoor speeluitdaging missen. Hoe laat je kinderen vrij, krachtig en intens spelen in dergelijke ruimtes?
-
Huizen van het Kind - startdag 3
Organisator EXPOO en Kind en Gezin Voor wie Huizen van het Kind Locatie Gent, VAC Prijs gratis
-
Huizen van het Kind - startdag 3 Antwerpen
Organisator EXPOO en Kind en Gezin Voor wie Huizen van het Kind Locatie Antwerpen, exacte locatie nog niet gekend. Prijs gratis