Ziko-VO: het spel!

 

Door Griet de Bruyckere, CEGO vzw 

Korte omschrijving

In deze workshop maken we op een speelse manier kennis met het nieuwe Ziko-Vo spel, een bordspel afgeleid van het bekende Ziko-Vo-kindportret. Hoe kan je met ouders en begeleiders in interactie gaan en reflecteren over welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling van kinderen? Daar biedt deze workshop inspiratie voor!

Doelgroep

Iedereen die werkt in de opvang van kinderen van 0 tot 3 jaar.

Link met congresthema

Hoe kan je op een speelse manier met ouders en begeleiders in interactie gaan en reflecteren over welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling van kinderen? 

Hoe inspireert jouw bijdrage de collega's?

Je krijgt bubbelende ideeën om verschillende facetten van kinderen (nog) beter te leren kennen. 

Verslag

Doe workshop: Ziko-Vo: het Spel 

In een goede kinderopvang voelen kinderen zich thuis, genieten ze van een rijk aanbod en wordt hun ontwikkeling gestimuleerd. Ziko-Vo is in de kinderopvang een veel gebruikt instrument dat helpt om welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling van kinderen op te volgen en de aanpak af te stemmen op wat het kind nodig heeft. Het Ziko-Vo kindportret is een leuke manier om ouders te infomeren en te betrekken. Op basis van dit bekende Ziko-Vo kindportret ontwikkelde Cego een splinternieuw bordspel. Het is bedoeld om met ouders en kinderbegeleiders in interactie te gaan en te reflecteren over welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling van kinderen.  

Griet De Bruycker van Cego bracht de proefdruk van het mooi vormgegeven bordspel mee samen met een leger kabouters die pionnen mochten zijn. We kregen op het EXPOO congres de primeur om het spel voor de allereerste keer te spelen. De groep was vrij groot en het lokaal nogal klein, dus het spelbord mocht op de grond en we speelden in duo’s. Aan de hand van stellingen over de verschillende ontwikkelingsgebieden leerden we mekaars visie op opvoeden kennen en kregen we inzicht in hoe we kinderen het best kunnen ondersteunen. In onze kring zaten natuurlijk alleen maar professionals: pedagogisch coaches uit de kinderopvang, medewerkers uit Huis van het Kind, Koala-project, spel-en-ontmoetingsplek,… waardoor we heel vaak wel op dezelfde lijn zaten en er geen verrassende discussies plaatsvonden. Maar zelfs in deze groep was het duidelijk dat weten wat de beste aanpak is en het ook effectief op die manier doen niet altijd evident is. Want dat betekent vroeger opstaan als je in de ochtendrush ook tijd wil hebben voor het “ikke-zelf-doen” van je peuter. Bij een aantal stellingen kwamen mooie voorbeelden aan bod van ouders die hun opvoedingsstijl aanpasten door te zien hoe er in de spel- en ontmoetingsplek gewerkt werd.  

Het Ziko-Vo spel kan zowel gespeeld worden met een groep kinderbegeleiders uit te kinderopvang als met een groep ouders. Of met beide samen, want van dezelfde stelling is telkens een aangepaste versie op maat van de ouder en op maat van de professional. O ja, er is uiteindelijk ook een winnaar, maar dat is echt van ondergeschikt belang. Een prima spel dus voor de week van de opvoeding 2020, want opvoeden is geen (wed)strijd! 

Contact

Naam: Griet De Bruyckere - Wetenschappelijk Medewerker KU Leuven 
Expertise Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs 

Website: http://expertisecentrum.cego.be

Mail: griet.debruyckere@kuleuven.be

Gsm: +32 477 45 37 33