Week vd Opvoeding

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar. Zoals elk jaar kozen we een maatschappelijk relevant thema dat 'goesting' doet krijgen om je tanden in te zetten. 

Dit jaar werd het: 'Opvoeden, dat doen we samen'

Opvoeden staat niet los van alle andere levensdomeinen. Elk gezin legt zijn unieke puzzel: een dak boven je hoofd, zinvol werk, goede zorg, fijne vrijetijd met het gezin, je kinderen groot brengen. Hoe minder muurtjes je als gezin ervaart om de puzzel in elkaar te laten vallen, hoe sterker je in jouw schoenen staat bij het opvoeden. 
Een Week van de Opvoeding waarin we het hebben over het netwerk van organisaties en diensten die jou als gezin ondersteunen op alle domeinen. Want samen sta je sterker. Zo wordt het makkelijker om als ouder je batterijen op te laden en je energieniveau op te krikken. 

 

Media-aandacht gezocht!

Je stopt heel wat energie in je activiteitenaanbod. Dan is het leuk als de buitenwereld er ook wat van merkt. Maar hoe doe je dat? Lees onze perstips en versier een reportage in de media!

In de pers

Naar aanleiding van de ‘Week van de Opvoeding’ praat KIDDO met Tom Possemiers, coördinator bij kinderdagverblijf Wigwam in Kessel-Lo. Zij willen een open (t)huis zijn voor het hele gezin. Vanuit kinderopvang, gezinsondersteuning en spel en ontmoeting wil Wigwam een brug slaan naar welzijnsorganisaties, scholen en buurtwerkingen.

Campagnebeeld

Het campagnebeeld van de Week van de Opvoeding 2019!

'Opvoeden, dat doen we samen'. Naast een informeel netwerk van familie, vrienden en kennissen, is er ook een stevig netwerk van organisaties en diensten om gezinnen te ondersteunen.

De zorgzame hulpverlener, de gezondheidszorgers, de gedreven buurtwerker, maar ook de dienstverleners uit de wat 'hardere' sectoren als mobiliteit, werk en geld, gezondheidszorg, buurtwerkers,...: allemaal staan ze pal achter de gezinnen. 

Duidingstekst

'Opvoeden, dat doen we samen'. Een Week van de Opvoeding over het sterk en fijnmazig netwerk van diensten en organisaties die de gezinnen ondersteunen. 

Hier vind je een uitgebreide duidingstekst over het hoe en waarom van het thema.

week van de opvoeding 2019 campagnebeeld

Bruno Vanobbergen en Katrien Verhegge over 'samen opvoeden' en het nieuwe Agentschap Opgroeien

Ondersteunend materiaal

Elk jaar voorzien we voor de Week van de Opvoeding ondersteunend materiaal voor alle organisaties die een activiteit organiseren tijdens deze periode. 

Dit jaar zetten we, samen met communicatieadviesbureau Mindshare, een 'sponsored post' campagne op. Zodat gezinnen makkelijker de weg vinden naar het grote aanbod aan activiteiten. En het is net door de vele activiteiten in het werkveld dat de Week van de Opvoeding bruist van leven! We willen jullie dus een stevig duwtje in de rug geven om meer gezinnen te bereiken en jullie activiteiten zichtbaar te maken.

Materialenambassadeur

Ook dit jaar zorgde onze materialenambassadeur docAtlas voor een selectielijst uit hun aanbod. Literatuur, inspirerende voorbeelden, doe- of denkboeken: er is voor elk wat wils. 

Helemaal in de sfeer en zin in een verdiepend leermoment met je collega's en partners? Maak gebruik van een gratis welkom@docAtlas moment. We hebben er zeven ter beschikking, tijdens of na de Week van de Opvoeding. 

Inspirerende activiteiten

Tijdens de Week van de Opvoeding bruist het van activiteiten. Elk jaar ontmoeten gezinnen en professionals elkaar tijdens infosessies, workshops, picknicks, spelnamiddagen, wandelingen en noem maar op.

Op zoek naar een activiteit die het thema van dit jaar helemaal uit de verf doet komen? We geven je vier inspirerende voorstellen waarbij de nadruk ligt op het zichtbaar maken van het netwerk dat gezinnen ondersteunt. 

Thema ouderschap op Groeimee.be

De Week van de Opvoeding loopt van 16 tot 23 mei.

Op Groeimee.be staat het thema ouderschap in de kijker, met extra veel informatie, een interview met experten Bart Soenens en Maarten Vansteenkiste en verhalen van ouders. Gastblogger Eline Charles van De Stuyverij/Cokido vertelt hoe zij haar netwerk versterkt.

Onder het motto 'Opvoeden, dat doen we samen' bieden tientallen organisaties activiteiten voor gezinnen aan. Ze zijn gebundeld in een overzichtelijke kalender.

In een dubbelinterview vertellen Bruno Vanobbergen en Katrien Verhegge hoe het nieuwe Agentschap Opgroeien 'samen opvoeden' gaat realiseren.

Wat is de Week van de Opvoeding?

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.

Logo

Iedereen die een activiteit organiseert in het kader van de Week van de Opvoeding kan het logo vrij gebruiken.

Je activiteit in de UiT kalender

Je stopt heel wat energie in de voorbereidingen en organisatie van een toffe activiteit voor gezinnen, dan wil je ook dat de buitenwereld weet wat je in petto heeft! Door onze samenwerking met de UiT kalender verschijnt je activiteit ook in de kalender van de Groeimee-website. Vergeet niet de tags 'opvoeding' en 'week van de opvoeding' toe te voegen! Je vindt een stappenplan in de handleiding.

pdf bestandHandleiding UiTkalender (911 kB)

weblogo Week van de Opvoeding