De grootste opdrachtentocht

Wat?

Organisaties slaan de handen in elkaar om tijdens de Week van de Groeilamp een wandeltocht met opdrachten op te zetten. Je kan zelf opdrachten en vragen verzinnen, of gebruik maken van onze voorbeeldopdrachten. Ook gezinnen kunnen een opdracht uitprinten en zo een stopplaats zijn tijdens de tocht. Alle opdrachten hangen tijdens een voor jullie gekozen moment ergens op een zichtbare plaats: het venster, de voordeur, de auto, de brievenbus, de haag, de lantaarnpaal, aan de ingang van het park, het speelplein, het lokaal van de jeugdbeweging … Betrek ook jeugdorganisaties, kinderopvang, scholen, de kunstacademie, de bakker en kruidenier... om een opdracht bij hen uit te hangen. Het Huis van het Kind in de gemeente of de lokale afdeling van Gezinsbond verzamelt wie allemaal mee doet en waar in de buurt gezinnen opdrachten kunnen vinden. 

En dan kan het spel beginnen…
Deelnemers kunnen op wandel in hun buurt de opdrachten die daar hangen uitvoeren. Gezinnen kunnen kiezen hoe lang ze hun tocht maken.

Doel?

  • De Week van de Groeilamp in de kijker zetten, tiens. Met z’n allen de straat op, dat valt op!
  • Verbinden: binnen het gezin, tussen gezinnen onderling, tussen gezinnen en organisaties.
  • Plezier maken: want opgroeien is fijner in een warme, positieve omgeving.
  • Organisaties bekend maken, door ook daar opdrachten te voorzien

Praktisch?

We zorgen voor een blanco opdrachtenblad, met Groeilamp logo, waar je heel makkelijk een opdracht kan plaatsen. Je vindt dat blanco formulier hier rechts op de pagina (een sjabloon in de vorm van een powerpoint). Deel het verder op de websites van Huizen van het Kind en alle partners die hieraan willen meewerken. Ook op fysieke locaties kan je zo’n blanco opdrachtenblad ophalen. Of misschien wil je lokaal bestuur dat blad wel invoegen als pagina in het gemeentelijke informatieblad?

Je vindt hier ook een lijst met voorbeeldopdrachten die je kan gebruiken als je zelf geen zin hebt om iets te verzinnen. Pas je opdracht aan aan de plek waar je de affiche zal hangen. 

Coronacheck?

Zijn we op dat moment nog steeds beperkt in onze bewegingsruimte, dan kan dit concept perfect in gezinsbubbels verlopen. En is het leuk om andere gezinnen in je buurt dezelfde opdrachten te zien doen, ervaringen uit te wisselen, te waarschuwen dat er een pittige uitdaging aankomt of net eentje waar je de slappe lach van krijgt…
Mag er op dat moment weer wat meer? Dan kan je als organisatie perfect enkele opdrachten voorzien aan jouw raam. Of gooi de deuren open en betrek kinderopvang, school, jeugdbeweging, muziekacademie, sportclub, plaatselijke winkelier… als tussenstop bij de opdrachtentocht. Al dan niet in combinatie met een picknick of andere activiteit.

logo zonder datum

Blanco opdrachtenblad

Blanco opdrachtenblad

Wandelbingo!

Een snelle variant van de opdrachtentocht?

Maak dan gebruik van de bingokaart van de Opvoedingslijn. Deze kan je afgedrukt meegeven aan gezinnen, die tijdens hun wandeling alles aankruisen wat er rond hen gebeurt, of wat ze zelf meemaken. Wie roept het eerst 'bingo'?!

 

pdf bestandde opvoedingslijn bingo.pdf (1.36 MB)

opvoedingslijn bingo