Week van de Groeilamp 2022

Een nieuwe Week van de Groeilamp van 16 tot 23 mei!

Groot worden, dat gaat niet vanzelf

Elk jaar laten we tijdens de Week van Groeilamp het licht extra schijnen op het thema opvoeden. Want groot worden, dat gaat niet vanzelf. In samenwerking met de Gezinsbond en VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang) zetten we ouders, familie en opvoeders in de spotlights. Zij verdienen die aandacht omdat zij elke dag een veilige omgeving proberen te creëren voor kinderen en jongeren.

Iedereen die betrokken is bij de opvoeding van kinderen en jongeren weet dat opvoeden soms gepaard gaat met moeilijke momenten. Momenten van twijfel en ongerustheid. Er is geen licht zonder schaduw. En dat is helemaal oké. Er bestaan veel plaatsen waar je dan als opvoeder terecht kan. Ook die plaatsen zetten we graag in de kijker.

Met de jaarlijkse Week van de Groeilamp willen we ook het belang van een netwerk (village) benadrukken. Alle ouders, medeopvoeders en professionals ontmoeten elkaar, wat zorgt voor (h)erkenning en steun. 

Instagram stories om te delen

We hebben voor elke dag van de campagne een Instagram story klaar staan om te delen.

Zo kan jij in een wip de gezinnen ook digitaal laten meegenieten van de kalender.

De scheurkalender

Druk bezig om de kalenders te verdelen aan gezinnen? Zie je grappige antwoorden verschijnen, doe je er leuke dingen mee, toon het ons!

Deel je foto op je social media met de hashtag #WVDG22!

Deelkaartjes

Een digitaal Groeikaartje is dé manier om een andere ouder, opvoeder of je kind ene compliment of schouderklopje te geven. Met een lieve boodschap maak je er iets heel persoonlijks van!

Aanbod Gezinsbond - Webinars Goed omringd

Op maandag 16 mei en maandag 23 mei organiseert Gezinsbond twee webinars met Lynn Geerinck, auteur van het boek ‘Goed omringd’.

Thema van de webinars: It takes a village to raise a child. Je hebt een dorp nodig om een kind groot te brengen.

De grootste opdrachtentocht

Organiseer tijdens de Week van de Groeilamp een opdrachtentocht voor gezinnen! Twee vliegen in één klap: (groot)ouders en kinderen hebben een leuke tijd, en ze leren de organisaties in je stad of gemeente beter kennen.

Sla de handen in elkaar en stippel een wandeling uit met opdrachten op verschillende plaatsen: aan het Huis van het Kind, de bib, de school, kinderopvang, bij de bakker of de slager, aan de muziekschool of sportclub, op lantaarnpalen of bomen, aan de ingang van het park, het speelplein, het lokaal van de jeugdbeweging … Het leuke is dat gezinnen ook zelf opdrachten kunnen verzinnen.

logo zonder datum

Logo

Het logo straalt zijn licht uit over elk initiatief dat tijdens de Week van de Groeilamp genomen wordt. We voorzien een basislogo, waarbij je kan variëren in kleur naargelang context, smaak of medium. In formaten die je voor print of digitaal kan inzetten.

Iedereen die een activiteit organiseert in het kader van de Week van de Opvoeding kan het logo vrij gebruiken.

Scheurkalender

Scheurkalender week van de groeilamp

Deze campagne wordt gecoördineerd door

logo expoo
Logo Gezinsbond
Logo van het VCOK

In samenwerking met het VCOK

Je activiteit in de UiT kalender

Je stopt heel wat energie in de voorbereidingen en organisatie van een toffe activiteit voor gezinnen, dan wil je ook dat de buitenwereld weet wat je in petto heeft! Door onze samenwerking met de UiT kalender verschijnt je activiteit ook in de kalender van www.groeimee.be. Vergeet niet de tags 'opvoeding' en 'week van de groeilamp' toe te voegen. Ook online activiteiten (webinars, zoom-sessies, digitale workshops ...) kan je invoeren in de kalender.

Handleiding met stappenplan: pdf bestandUiT kalender handleiding 2020.pdf (1.05 MB)

 

Persaandacht

Zet je activiteiten in de kijker dankzij deze tips om lokale pers aan te trekken

Historiek

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.

Een nieuw concept sinds 2021

In 2021 was de tijd rijp om de jaarlijkse campagne 'Week van de Opvoeding' in een nieuw jasje te steken!

Na meer dan 10 jaar Week van de Opvoeding weten we het zeker: dit gaat al lang over meer dan 'opvoeden' alleen! De campagne wil mensen ook laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat. Dat idee wil de nieuwe campagne uitstralen. Geen wisselende jaarthema's meer, elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien.

Met als krachtig symbool, de groeilamp. 

  • De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 
  • De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.
  • De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké! 

Zet jij mee met ons opvoeding in de spotlights? Kruis met dikke stift 16 tot 23 mei 2022 aan in je agenda want dan is er de tweede Week van de Groeilamp!