Week van de Groeilamp 2022

Aan iedereen die de Week van de Groeilamp mee in de kijker zette: super bedankt! 

Na twee jaar van zoeken naar online alternatieven en activiteiten op afstand, was deze editie er eentje van echte ontmoetingen, samen spelen, luisteren, bijleren, wandelen en praten... 

Geniet nog even na op deze pagina's!

Groot worden, dat gaat niet vanzelf

Ook dit jaar lieten we van 16 tot 23 mei tijdens de Week van Groeilamp het licht extra schijnen op het thema opvoeden. Want groot worden, dat gaat niet vanzelf. In samenwerking met de Gezinsbond en VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang) zetten we ouders, familie en opvoeders in de spotlights. Zij verdienen die aandacht omdat zij elke dag een veilige omgeving proberen te creëren voor kinderen en jongeren.

Iedereen die betrokken is bij de opvoeding van kinderen en jongeren weet dat opvoeden soms gepaard gaat met moeilijke momenten. Momenten van twijfel en ongerustheid. Er is geen licht zonder schaduw. En dat is helemaal oké. Er bestaan veel plaatsen waar je dan als opvoeder terecht kan. Ook die plaatsen zetten we graag in de kijker.

Met de jaarlijkse Week van de Groeilamp willen we ook het belang van een netwerk (village) benadrukken. Alle ouders, medeopvoeders en professionals ontmoeten elkaar, wat zorgt voor (h)erkenning en steun. 

Even terugblikken

Het bruiste weer tijdens de Week van de Groeilamp. Tientallen grote en kleine activiteiten waar gezinnen welkom waren. Van ontmoeting over spelen tot bijleren, van plezier voor de allerjongsten tot workshops voor tieners, er viel veel te beleven.

Aanbod Gezinsbond - Webinars Goed omringd

Op maandag 16 mei en maandag 23 mei organiseerde Gezinsbond twee webinars met Lynn Geerinck, auteur van het boek ‘Goed omringd’.

Thema van de webinars: It takes a village to raise a child. Je hebt een dorp nodig om een kind groot te brengen.

Je kan gratis een link aanvragen om de webinars te herbekijken.

'Goed omringd' (16 mei) herbekijken

'Hoe bouwen we aan onze village' (23 mei) herbekijken

groeilamp
logo zonder datum

Deze campagne wordt gecoördineerd door

logo expoo
Logo Gezinsbond
Logo van het VCOK

In samenwerking met het VCOK

Historiek

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Een nieuw concept sinds 2021

In 2021 was de tijd rijp om de jaarlijkse campagne 'Week van de Opvoeding' in een nieuw jasje te steken!

Na meer dan 10 jaar Week van de Opvoeding weten we het zeker: dit gaat al lang over meer dan 'opvoeden' alleen! De campagne wil mensen ook laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat. Dat idee wil de nieuwe campagne uitstralen. Geen wisselende jaarthema's meer, elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien.

Met als krachtig symbool, de groeilamp. 

  • De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 
  • De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.
  • De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké!