Week van de Opvoeding 2020

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar. EXPOO/Opgroeien, Gezinsbond en VCOK coördineren de Week van de Opvoeding.

Elk jaar kiezen we een thema dat leeft bij de gezinnen en harten sneller doet slaan. Dit jaar: Opvoeden is geen (wed)strijd!

 

Week van de Opvoeding in coronatijden

De Week van de Opvoeding, dat is in normale tijden een moment waarop het bruist van de vele activiteiten die de organisaties aanbieden in deze periode. Jammer genoeg zijn het dit jaar erg ongewone tijden. Toch willen we de Week van de Opvoeding laten doorgaan! Opvoeden loopt immers altijd door, en de huidige omstandigheden vragen veel van alle opvoeders. Een positieve boodschap zal iedereen deugd doen! Daarom dokteren we een alternatief aanbod uit.

We bieden een meimaand vol webinars, een online spel voor gezinnen, een vlogreeks met bekende en minder bekende gezichten en post-its, zowel op papier als digitaal. Op de overzichtspagina vind je meer info hierover.

Mei = webinarmaand

Veel organisaties planden een lezing of info-avond in deze periode. Ter vervanging van al deze activiteiten bundelen EXPOO, Gezinsbond en VCOK het bestaande online aanbod.

De Huizen van het Kind regio Scheldekracht (Destelbergen, Laarne/Wetteren/Wichelen, Merelbeke -Melle en Wachtebeke), CAW Noord-West-Vlaanderen en de studiedienst van de Gezinsbond stellen de webinars die ze reeds aan het organiseren waren, nu ook open voor een breder publiek.

Studio Sofa: online spel voor gezinnen

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei lanceren we elke dag een online challenge voor gezinnen. Ze maken een gekke, grappige video en kunnen die uploaden op de Facebook pagina van het event. Op het einde van de dag worden al deze inzendingen aan elkaar gemonteerd tot één leuke compilatievideo. Plezier, verbinding en positiviteit staan voorop!

Post-its, digitaal of op papier

EXPOO ontwikkelde gratis ondersteunend materiaal: post-it blokjes met quotes die uitnodigen om mild te zijn voor jezelf, je kinderen en andere ouders en opvoeders. De digitale versies kan je nog steeds verspreiden.  

WvdO_vierkant_beeld_800x800_v2.png
footer WvdO
weblogo Week van de Opvoeding

Deze campagne wordt gecoördineerd door

Expoo

Leesvoer

Artikels en verhalen rond de Week van de Opvoeding

Duidingstekst

De duidingstekst vertelt je meer over het hoe en waarom van het jaarthema. 

Campagnebeeld

Een sterk beeld dat warmte en verbinding uitstraalt, en toont dat opvoeden geen (wed)strijd hoeft te zijn. 

Je vindt het beeld in alle formaten, om te gebruiken op affiches, flyers, je website, social media, als illustratie bij een artikel, om badges of magneten te ontwerpen,...

Logo

Iedereen die een activiteit organiseert in het kader van de Week van de Opvoeding kan het logo vrij gebruiken.

Je activiteit in de UiT kalender

Je stopt heel wat energie in de voorbereidingen en organisatie van een toffe activiteit voor gezinnen, dan wil je ook dat de buitenwereld weet wat je in petto heeft! Door onze samenwerking met de UiT kalender verschijnt je activiteit ook in de kalender van www.groeimee.be. Vergeet niet de tags 'opvoeding' en 'week van de opvoeding' toe te voegen. Ook online activiteiten (webinars, zoom-sessies, digitale workshops ...) kan je invoeren in de kalender. Je vindt een stappenplan in de handleiding.

pdf bestandUiT kalender handleiding 2020.pdf (1.05 MB)

Boekentips

Opvoeden is geen (wed)strijd. Het thema wordt warm onthaald, net omdat die strijd zo herkenbaar is. 

Iedereen Leest verzamelde boekentips. Om voor te lezen of zelf te lezen, voor kinderen en jongeren tussen 1 en 15 jaar.

Over de strijd rond slapen en eten. Over het eigen willetje van kinderen, dat soms botst met wat ouders willen. Over de strijd die soms gepaard gaat met een scheiding. Over ouders die hun eigen wensen en dromen hopen terug te vinden in hun kind. Over de strijd om de beste, de mooiste, de knapste te zijn. 

Gebruik de lijst om door te geven aan ouders en kinderen, om je eigen bibliotheek te verrijken, om een boekenhoekje in te richten, als leestip in coronatijden, om zelf uit voor te lezen,... Veel plezier!

Thema van de Week van de Opvoeding 2020 is bekend!

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) zet elk jaar opvoeden en ouderschap in de kijker. Met een thema dat leeft in de gezinnen en harten sneller doet slaan.

We gingen op zoek naar jullie favoriet. 1.234 mensen brachten hun stem uit, dank je wel!

Met 38,1% van de stemmen is 'Opvoeden is geen (wed)strijd' de duidelijke winnaar!

De andere thema's deden een nek-aan-nekrace: 31% voor 'Opvoeden tussen loslaten en vasthouden' en 30,1% voor 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'.

Het campagnebeeld is bekend! Binnenkort stellen we jullie onze ideeën voor ondersteunend materiaal voor!

Reacties

Wat vind jij van het thema 'Opvoeden is geen (wed)strijd'? 

We sprokkelden reacties bij Kind en Gezin, de Gezinsbond en enkele ouders.

Gezinsbond
vcok logo

Wat is de Week van de Opvoeding?

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.