Week van de Opvoeding 2018

De Week van de Opvoeding vindt elk jaar plaats van 16 tot 23 mei. De campagne maakt opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar.

'Opvoeden is samenspel' is het thema van dit jaar. Een thema waar je alle kanten mee op kon. Dat bleken geen loze woorden als we terugblikken op de editie 2018!

De blogs van Dalilla Hermans en Bruno Vanobbergen werden goed gelezen en gedeeld. De kranten interviewden wereldburgers en presenteerden portretten van diverse gezinnen.

Organisaties nodigden gezinnen uit op workshops en lezingen, er werd samen gespeeld, gewandeld, gepicknickt, geknutseld. 

De tattoos veroverden het straatbeeld. We lieten ons de wereldburgers goed smaken in het restaurant.

Iedereen die zijn steentje bijdroeg tot een geslaagde Week van de Opvoeding: hartelijk bedankt!

 

Actueel

week van de opvoeding 2018 campagnebeeld

Campagnebeeld

Het campagnebeeld voor de Week van de Opvoeding 'Opvoeden is samenspel' is bekend!

Duiding bij het thema

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) wordt opnieuw dé week voor iedereen die met opvoeding bezig is. 'Opvoeden is samenspel' gaat over dat we allemaal deel uitmaken van deze grote wereld, en dat we daar allemaal ons steentje toe bijdragen. Kinderen laten opgroeien tot echte wereldburgers, betekent dat we hen van jongsaf aan een stem geven en hen de superdiverse kleurrijke wereld waarin we leven, laten mee-maken.  Luisteren, verantwoordelijkheid delen en respect voor ieders eigenheid, draagt bij tot een warme en begripvolle wereld waarin we niet naast, maar met elkaar leven. Een vraag-en-antwoord introduceert het thema verder...

Logo

Iedereen die een activiteit organiseert in het kader van de Week van de Opvoeding kan het logo vrij gebruiken.

Bruno Vanobbergen blogt

Bruno Vanobbergen is kinderrechtencommissaris en vader. Met een blijvende vinger aan de pols over kinderrechten en de manier deze een plek krijgen in onze samenleving, is hij onze man om een blogbijdrage te leveren. Hij vertelt vanuit zijn ervaringen tijdens het 'Terug naar de klas'-project van de Vlaamse Scholierenkoepel over hoe we kinderen helpen opgroeien tot wereldburgers.

Dalilla Hermans blogt!

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Dalilla heeft er een missie van gemaakt polarisatie te overstijgen en terug op zoek te gaan naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine. Ze is getrouwd met Willem en mama van Cooper Kizito en Malane Imana en Noëlle Isimbi. Haar ouderschap, haar brede blik en haar pleidooi om diversiteit als verrijking te zien, maken haar de ideale blogster voor het thema 'Opvoeding is samenspel, allemaal wereldburgers!' 

Vzw Oranjehuis vlogt!

Vzw Oranjehuis bundelt een aantal jeugdhulpinitiatieven. Voor de Week van de Opvoeding gingen ze in gesprek met medewerkers, ouders, jongeren en kinderen, vrijwilligers, directie,... 

Vanaf 16 mei kan je hier de gesprekken volgen in een reeks vlogs, korte filmpjes die verschillende perspectieven en contexten in beeld brengen.

Benieuwd? Bekijk hier alvast de teaser!

Je bent wat je eet: de wereldburger op je menu!

Speciaal voor de Week van de Opvoeding deelt de kok van het bedrijfsrestaurant van Kind en Gezin/EXPOO enkele wereldse recepten met jullie! Zet ook je tanden in een wereldburger...

In de KIDDO!

Ook KIDDO ging in gesprek met EXPOO over de Week van de Opvoeding. Lees en laat je inspireren!

Winnaars van de buurtwandelingen

De winnaars van de buurtwandeling zijn bekend! GO! Basisschool Ring Roeselare, Onderwijsnetwerk Stad Antwerpen, Huis van het Kind Maldegem en Gemeente Overpelt mogen op 16 mei op stap met hun gezinnen in een kleurrijke en diverse buurt. Hou onze website in de gaten voor een verslag! Gefeliciteerd aan alle winnaars en veel plezier! 

Inspirerende activiteiten

Staat jouw organisatie al in de startblokken om van de Week van de Opvoeding iets onvergetelijks te maken? We verzamelden voor jullie leuke ideeën voor activiteiten, inspirerend leesvoer en boeken, films en spelen die van jouw activiteit een echte werelse gebeurtenis maken!

Je activiteit in de UiT kalender

Je stopt heel wat energie in de voorbereidingen en organisatie van een toffe activiteit voor gezinnen, dan wil je ook dat de buitenwereld weet wat je in petto heeft! Door onze samenwerking met de UiT kalender verschijnt je activiteit ook in de kalender van www.groeimee.be. Vergeet niet de tags 'opvoeding' en 'week van de opvoeding' toe te voegen! Je vindt een stappenplan in de handleiding.

Je eigen activiteit organiseren

Het thema is er, tijd om je eigen activiteit tijdens de Week van de Opvoeding vorm te geven! Wat kan je doen, met wie en voor wie? Wat is een ideale plek? Waar kan je je activiteit bekendmaken? We geven alvast een aanzet.

Partners van de Week van de Opvoeding 2018

Het thema 'Opvoeden is samenspel - allemaal wereldburgers' kreeg dit jaar mee vorm door samenwerking met deze partners.

Fotowedstrijd

EXPOO en Arteveldehogeschool (PJK Opvoeding & Coaching en Kleuteronderwijs) slaan de handen in elkaar voor een fotowedstrijd in het kader van de Week van de Opvoeding.

Doe de tattoo

Is wereldburgerschap ook op jouw lijf geschreven? Tijdens de Week van de Opvoeding mag je dit heel letterlijk nemen, want EXPOO ontwierp een heuse wereldburgertattoo.  Jullie tattoobestellingen zijn hier allemaal de deur uit. 

Hier vind je alvast wat inspiratie over hoe je met de tattoo aan de slag kan gaan.

Voor de pers

Onze digitale persmap met het persbericht, toelichting over alle acties tijdens de Week van de Opvoeding, duiding en interview- en gespreksmogelijkheden.

Wat is de Week van de Opvoeding?

Een woordje over het ontstaan, de doelstelling en de voorbije edities.

Literatuurlijst: werelds lezen

Geprikkeld om onder te duiken in het thema 'Opvoeden is samenspel'? Benieuwd wat wereldburgerschap kan betekenen voor je werking? EXPOO verzamelde een aantal boeken die je wegwijs maken in de grote variëteit aan invalshoeken van waaruit je kan werken aan wereldburgerschap.

Sprekerslijst

Op zoek naar een boeiende spreker voor een infoavond, workshop of debatavond tijdens de Week van de Opvoeding? We selecteerden een aantal profielen die over (een aspect van) wereldburgerschap vertellen.

Week van de Opvoeding en Jeugdhulp

Dit jaar kunnen organisaties in de jeugdhulp uitdrukkelijk aansluiten bij de Week van de Opvoeding. 

Het waarom en hoe lees je hier.

weblogo Week van de Opvoeding