Webinars Week van de Opvoeding

Veel organisaties planden een lezing of info-avond in deze periode. Ter vervanging van al deze activiteiten bundelen EXPOO, Gezinsbond en VCOK het bestaande online aanbod.  

We kwamen snel tot dit mooie programma dankzij de gewaardeerde samenwerking met de Huizen van het Kind regio Scheldekracht (Destelbergen, Laarne/Wetteren/Wichelen, Merelbeke/Melle en Wachtebeke), CAW Noord-West-Vlaanderen en de studiedienst van de Gezinsbond. Zij stellen de webinars die ze reeds aan het organiseren waren, nu ook open voor een breder publiek.

We spreiden de online lezingen over de ganse maand mei, a rato van twee of drie webinars per week. Deelname is gratis. De meeste webinars kunnen een onbeperkt aantal deelnemers aan. Enkele zijn ‘beperkt’ tot 500 kijkers, wat al een hele grote groep geïnteresseerden samenbrengt. De webinars starten om 20u en eindigen om 21u30.

Elk Huis van het Kind of partnerorganisaties mag dus deze webinars promoten bij hun gezinnen als momenten van bijleren en verbinden met elkaar. Je vindt de info per webinar hieronder, samen met de inschrijvingslink op de websites van alle bovenstaande partners. Op Groeimee.be staat hetzelfde overzicht, maar dan met een uitleg op maar van ouders. Deze websitepagina kan je delen via social media. Je kan ook gebruik maken van de Facebook evenementen die jullie makkelijk kunnen delen (graag deze events gebruiken ipv zelf aan te maken).

Hierbij een warme oproep om gebruik te maken van dit aanbod, en zo een wildgroei aan online lezingen te vermijden!

 

Wat? Een webinar?

Voor heel wat ouders is een webinar iets nieuws. Om hun mogelijke drempelvrees te verlagen, helpen we je op een weg met een eenvoudige uitleg:

Een webinar is een online lezing of vorming. De spreker vertelt over een bepaald thema via de camera. Meestal vertelt de spreker live, hoewel in coronatijden ook heel wat webinars vooraf opgenomen worden om contact tussen spreker, moderator en technicus te vermijden.

Een webinar volgen is eenvoudig.  Je hebt een toestel nodig dat met internet verbonden is: laptop, desktop, tablet, smartphone. 
Als je je inschrijft voor een webinar, krijg je van de organisator een link en die moet je aanklikken.  Probeer die op voorhand al eens uit.

Zo kom je in de beveiligde online webinar ruimte, waar je op de doorgegeven datum en tijdstip de lezing vanuit je eigen huis volgt.

Vaak kan je als deelnemer ook zelf actief zijn tijdens de webinar. Je kan meestal vragen stellen via chat. Of er zijn kleine polls of stellingen tussendoor waar je op je eigen toestel een antwoord intikt.

Voor (groot)ouders met (klein)kinderen 0-12 jaar

Positief opvoeden - Pascale Bruynseels - maandag 4 mei

De basis van positief opvoeden is heel simpel: werkt een bepaalde aanpak? Doe er dan meer van! Werkt het niet? Stop ermee en probeer iets anders.  En dit zoeken doe je samen met je kinderen. Je hanteert hiervoor een open communicatie. Dit lijkt simpel, maar toch vergeten we het in de praktijk toe te passen! Daarom: geen zware theorieën, wel praktische tips.

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief van 

Gezinsbond

Op zoek naar evenwicht - Noëmi Willemen (La coeur à marée basse) - woensdag 20 mei

Verhalen over hedendaags moederen en de strijd om die verdraaide “work-life-balans” te realiseren. Waarom hebben veel ouders het in deze tijden zo lastig? Welke ideaalbeelden over ouders, kinderen en opvoeden hebben invloed? En kan dat anders? 

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief vanvcok logohuis van het kind onder elkaar.jpg

Ik verveel mij - Amke Bailleul - donderdag 7 mei

Over de betekenis en het belang van spelen, en je rol als (groot)ouder. Met veel ideeën om kinderen met simpele materialen te prikkelen. 

Facebook evenement

 

 

 

Deze webinar is een initiatief van 

Gezinsbond

Rust in je gezin - Nele De Ganseman - maandag 18 mei

Druk gedrag, een druk hoofd vol gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk voor je kind om in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen.
Hoe ga je om met overprikkeling en driftbuien? Hoe versterk je op een speelse manier het zelfvertrouwen van je kind? 

Facebook evenement

 

Deze webinar is een initiatief van 

Gezinsbond

Voor (groot)ouders met (klein)kinderen 6-18 jaar

Als pesten toeslaat - Gie Deboutte - maandag 11 mei

Elke ouder wiens kind gepest wordt, wil dat het pesten zo gauw mogelijk stopt. Je ziet wat de pesterijen met je kind doen. Maar wat doe je? Hoe ga je om met de vraag van je kind om niets tegen de school te zeggen? Is het zinvol om de andere ouders of de pesters zelf aan te spreken? Waar vind je hulp voor je kind? Deze webinar verduidelijkt hoe pesten in elkaar zit, welke invloed het heeft en wat je als ouder kan doen, of beter laat.

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief van

Gezinsbond

Duidelijke communicatie: de brug tussen ouders en onderwijs - Sandra Van Heffen  - donderdag 28 mei

Iedereen heeft een eigen visie op onderwijs. Ooit was je zelf leerling, nu ben je misschien ouder, grootouder of zelf leerkracht. Elke ontmoeting binnen onderwijs draait rond communicatie. Deze communicatie verloopt soms moeilijk. In dit webinar Hebben we het over duidelijke communicatie als brug tussen ouders en onderwijs. 

Facebook evenement

 

Deze webinar is een initiatief van 

Gezinsbond

Waakzaam zorgen voor je tiener - Sven Bussens - vrijdag 8 mei van 10 tot 11.30 uur!

Ook benieuwd of je nog gezag kan installeren bij je puberende kinderen?
“Omdat ik het zeg”, werkt niet meer. “Doe maar op!” leidt tot onaanvaardbaar risicogedrag. De middenweg heet ‘Hedendaagse autoriteit’.

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief van

vcok logoopvoedingswinkel gentonderwijscentrum gent

Voor (groot)ouders met (klein)kinderen 6-12 jaar

Opvoeden met schermpjes - Davy Nijs - donderdag 14 mei

Het internet speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van kinderen. Kansen en risico’s lijken hierbij hand in hand te gaan. Hoe geef je ‘omgaan met schermen’ een plaats in de opvoeding? Met concrete tips om onmiddellijk mee aan de slag te gaan. 

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief van

vcok logohuis van het kind onder elkaar.jpg

Voor (groot)ouders met (klein)kinderen 12-18 jaar

Pubers en genotsmiddelen - Christophe Vanhuyse (Drugpunt/de Kiem vzw) - woensdag 27 mei

Alcohol, marihuana, sigaretten,…: welke middelen gebruiken jongeren en waarmee experimenteren ze? Als ouder kan je heel wat doen om je kind hierin te ondersteunen en begeleiden. Een shotje hallucinerende tips zonder verdovende werking!

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief van

vcok logohuis van het kind onder elkaar.jpg

Voor (groot)ouders, rond het thema scheiding

Opvoeden als je niet meer samen bent - Sonja Delbeecke - maandag 25 mei

Scheiden is zonder twijfel een heel heftige gebeurtenis voor kinderen en hun ouders. Je gaat als partners uit elkaar, maar je blijft allebei ouder van je kind(eren).
Ouderschap na echtscheiding hoeft geen wedstrijd te zijn. In deze webinar kijken we naar wat (blijvende) conflicten betekenen voor kinderen en geven we tips hoe je als ouder uit de strijd kan stappen.

Facebook evenement

Deze webinar is een initiatief van 

GezinsbondCAW