Wat vind jij van het thema 'Opvoeden is geen 'wed)strijd'?

Wat vind jij van het thema? We sprokkelden enkele reacties bij professionals en bij ouders.

Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin

Opvoeden is geen wedstrijd, inderdaad. Het gaat niet om winnen want er is geen eindmeet. Opvoeden is geen marathon. Het is er altijd. Net zoals een hart dat klopt.
‘Nu’ is belangrijk. Een klein woordje en op drukke dagen betekent dat een klein beetje tijd. Want er zijn nog zoveel andere dingen die mijn aandacht verdienen. 
Ik wens mezelf en elke ouder elke dag ‘nu’.  Een moment om samen te kijken en te luisteren, met hen te knuffelen, om tot tien te tellen als het moet, om te lachen, te huilen en te troosten, om voet bij stuk te houden en soms toch toe te geven, om samen te eten, om samen te 'zijn'. Vaak is een beetje tijd ook ok. En dat moment is gewoon en van ‘ons’, niks instagramwaardig aan. Gewoon smartphone uit het zicht. Dat verlicht. 

Lees het ganse bericht op Instagram.

Gezinsbond, mede-organisator Week van de Opvoeding

Wij staan helemaal achter het nieuwe thema van de Week van de Opvoeding! We merken dat de maatschappij steeds meer druk legt op de gezinnen. Samen willen we ervoor zorgen dat we de lat minder hoog moeten leggen. Laat het gewone in elk gezin dagdagelijkse kost worden en zijn.

Bieke, mama van twee kinderen

Wat een mooi thema! Als iedereen een beetje milder zou zijn voor zichzelf, zijn kind en iedereen om zich heen, zou onze omgeving een warmere plek worden waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn!

Bart, papa van twee zonen en een dochter

Met een zoon van zeven die de overstap naar het eerste leerjaar moeilijk verteert, spreekt dit thema me helemaal aan. Zeven uur per dag op de schoolbanken en dan nog lezen thuis: lastig als je liever voetbalt op straat. Ongewild geraken we soms in de strijd verwikkeld. Die eigenlijk alleen energie vraagt. Maar ja school is er elke dag hé, daarom is het zo belangrijk om een school te hebben die meedenkt over wat je kind nodig heeft.

Ayse, mama van een dochter met een beperking

Als je kind wat anders is dan de meeste kinderen, voel je als ouder van bij het prille begin extra druk om je te bewijzen. Je wil het extra goed doen, maakt je al op voorhand zorgen over hoe het zal gaan in de opvang, zal ze wel naar een gewone school kunnen, gaat ze vrienden maken? Het heeft mij veel tijd gekost om dat een beetje los te laten. Ik hoop dat zo'n Week van de Opvoeding ook ouders zoals ik een stem geeft. 

symbool Week van de Opvoeding