Wanneer en hoe effectief samenwerken in een netwerk?

Auteur :

Patrick Kenis

Jaar van publicatie :

2012

Thema :

 

Type :

Presentatie


Korte beschrijving:

 

Prof. Dr. Patrick Kenis, Academic Dean van de Antwerp Management School licht toe op welke manier diverse organisaties effectief kunnen samenwerken in een netwerk. De presentatie Wanneer en hoe effectief netwerken? werd getoond tijdens een workshop over multi-actor samenwerking van KAURI waar Glassroots actief aan deelnam.

Prof. Kenis gaat o.a. in op de uitdaging om te zorgen voor genoeg differentiatie in de samenstelling van het netwerk. Hij noemt ook de integratie van verschillende stakeholders rond eenzelfde thema als succesfactor. Beiden zijn vaak met elkaar in conflict. Te vaak wordt niet scherp gesteld wat de eenduidige propositie is die de groep bindt en is er niet genoeg diversiteit in competenties binnen een groep aanwezig om het doel te bereiken. Andere pijnpunten zijn ‘comprehensivitis’, ‘longtermitis’ en ‘institutionalitis’.

Prof. Kenis reikt 3 vormen van samenwerking aan: de ‘shared governance’, ‘leading organization’ en ‘network  administrative organization’. Bij deze laatste vorm wordt een  neutrale, derde partij als regisseur aangesteld om diverse organisaties in een netwerk te laten samenwerken rond een gemeenschappelijke uitdaging.