Voor de pers Week van de Opvoeding 2018

Persberichten

Opvoeden is samenspel, allemaal wereldburgers!

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) wordt opnieuw dé week voor iedereen die met opvoeding bezig is. 'Opvoeden is samenspel' gaat over dat we allemaal deel uitmaken van deze grote wereld, en dat we daar allemaal ons steentje toe bijdragen. Kinderen laten opgroeien tot echte wereldburgers, betekent dat we hen van jongsaf aan een stem geven en hen de superdiverse kleurrijke wereld waarin we leven, laten mee-maken.  Luisteren, verantwoordelijkheid delen en respect voor ieders eigenheid, draagt bij tot een warme en begripvolle wereld waarin we niet naast, maar met elkaar leven.

Zet je tanden in de wereldburger; de buurtwandelingen en de fototentoonstelling

Speciaal voor de Week van de Opvoeding lanceert de kok van Kind en Gezin/EXPOO vijf wereldburgers om van te smullen! Elke werkdag zetten wij onze tanden in een gerecht met wereldse allures. Eén van de recepten sturen we ter inspiratie de wijde wereld in. 

Samen met Arteveldehogeschool organiseren we een fotowedstrijd. De leukste, origineelste, meest ontroerende of grappige foto's die het thema kleurrijk in beeld brengen, winnen een prijs.

En op woensdagnamiddag 16 mei gaan organisaties op ontdekking in een buurt vol diversiteit. In samenwerking met Studio Globo en het Vredeshuis maken gezinnen kennis met levendige buurten in Roeselare, Gent, Antwerpen, Hasselt en Brussel. Wil je mee op stap? Contacteer EXPOO.

Partners Week van de Opvoeding 2018

In het kader van het thema gingen we een partnerschap aan met organisaties die veel expertise hebben over wereldburgerschap.

Bloggers tijdens de Week van de Opvoeding

  • Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Dalilla heeft er een missie van gemaakt polarisatie te overstijgen en terug op zoek te gaan naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine. Ze is getrouwd met Willem en mama van Cooper Kizito en Malane Imana en Noëlle Isimbi. Haar ouderschap, haar brede blik en haar pleidooi om diversiteit als verrijking te zien, maken haar de ideale blogster voor het thema 'Opvoeding is samenspel, allemaal wereldburgers!' 

Lees hier haar blog.

  • Bruno Vanobbergen is kinderrechtencommissaris en vader. Met een blijvende vinger aan de pols over kinderrechten en de manier deze een plek krijgen in onze samenleving, is hij onze man om een blogbijdrage te leveren. Hij vertelt vanuit zijn ervaringen tijdens het 'Terug naar de klas'-project van de Vlaamse Scholierenkoepel over hoe we kinderen helpen opgroeien tot wereldburgers.

Lees hier zijn blog.

Onze perscontacten staan je te woord

Een interview nodig? Een activiteit bijwonen en een concreet verhaal van een organisatie horen? Of op zoek naar leuke foto’s?

Deze organisaties hebben een leuke activiteit in petto en zijn bereid om je te woord te staan.

weblogo Week van de Opvoeding

Doe de tattoo

Met de coole tattoo 'Wereldburger, op m'n lijf geschreven' zet je het thema van dit jaar letterlijk op je lijf. 

Bijna 400 organisaties bestelden pakketjes tattoos om de Week van de Opvoeding zichtbaar te maken, in gesprek te gaan over het thema en zichzelf als wereldburger te tonen. Spot al die getatoeëerde lijven via de hashtags #WVDO2018 #doedetattoo. 

Je zal heel wat wereldburgers met naam spotten. Aagje Vanwalleghem, Bruno Vanobbergen, een pak schepenen uit Gent, Roeselare en Hasselt, bekende bloggers: ze stellen allemaal een arm of bil in de kijker!

Kalender alle activiteiten Week van de Opvoeding

Groeimee logo klein