VAGGA - sociale adviseurs

De methodiek van sociaal adviseurs is gebaseerd op de TupperCare methodiek die Vagga jarenlang gebruikte voor infosessies over ‘verslavingen’.

Het verschil met TupperCare is dat de sociaal adviseurs 12 thema’s hebben waaronder ook verslavingen. Er is een samenwerking tussen VAGGA en sociaal adviseurs rond het thema drugs.

Zo zijn er voor elk thema andere partners.

Sociaal adviseurs is momenteel het enige aanbod in Antwerpen dat gebaseerd is op deze methodiek.

Het aanbod wordt georganiseerd vanuit het team vervolgtraject van inburgering. Er zijn 35 sociaal adviseurs actief die in de volgende talen infosessies aan huis geven:

Nederlands, Arabisch, Russisch, Engels, Frans, Turks en Farsi.

Doel van het project

In een sfeer van vertrouwen, in de taal van de deelnemers info toegankelijk maken voor (allochtone) mensen in armoede, diensten sensibiliseren rond noden van mensen in armoede/kennisarmoede.                      

Doelgroep

Vrijwilligers uit diverse culturele achtergronden die andere mensen willen informeren, ondersteunen en sensibiliseren.

Korte beschrijving

Sociale adviseurs zijn vrijwilligers. Zij volgen diverse opleidingen. Ze leren belangrijke informatie en geven deze informatie door in een woonkamer, een buurthuis, ontmoetings- of dienstencentrum. Dit gebeurt in groep en noemen we een homeparty. Als sociaal adviseur leer je informatie geven over verslavingen, energie besparen, borstkanker, sociale dienstverlening, opvoeding, vrije tijd, onderwijs, menopauze, seksuele gezondheid… .   De sociaal adviseurs verschaffen basisinformatie en verwijzen door naar de diensten.                       

Hoe werk je aan sociale cohesie?

Door mensen samen te brengen rond een bepaald thema worden ze weerbaarder gemaakt. Er worden ontmoetingskansen gecreëerd voor mensen met verschillende culturele achtergronden. Ze leren de diensten zelf beter kennen. Doordat ze veel leren staan zij zelf sterker in hun schoenen. Zij geven op hun beurt deze kennis door. Zo bouwen zij ook hun eigen netwerken uit.

Contactgegevens

Betrokken organisatie

VAGGA

Een beeld zegt meer dan woorden...

VAGGA logo