Vader-zijn

De rol van vaders in het gezin, bij de opvoeding en in opvoedingsondersteuning is een thema dat veel praktijkwerkers in het werkveld bezig houdt. We stellen namelijk vast dat vooral moeders gebruik maken van het aanbod opvoedingsondersteuning. 
Traditiegetrouw hebben moeders een groter aandeel in de zorg en opvoeding van de kinderen. De inbreng van vaders is nochtans belangrijk. Vaders zijn niet alleen kostwinner of begeleider van de kinderen naar de voetbalclub, ze hebben ook een belangrijke invloed op de ontwikkeling van hun kinderen.

vader-zijn

Inspirerende praktijken

Maak kennis en laat je inspireren door een waaier aan vaderpraktijken of initiatieven die de vader-kind relatie willen versterken of de opvoeding door de vader stimuleren. 

Interessante websites

  • Vaderklap geeft vaders een stem door hen te laten vertellen, schrijven en te beleven. Ze geven inkijk in hoe het is om vader te worden en te zijn.
  • Fatherhood Institute is de website van vaderschapsdenktank in de UK.
  • MenCare is een internationale organisatie die vaderbetrokkenheid stimuleert
  • Platform for European Fathers is een crossnationale en niet-gouvermentele organisatie die opkomt voor de rechten van vaders.
  • Vader Kennis Centrum richt zich op de ontsluiting van informatie en kennis die bijdraagt aan de rol van beide ouders en genders bij de opvoeding. 
  • Op het Platform Vaderschap kunnen vaders, in elke fase van hun vaderschap, terecht kan voor vragen, inspiratie en/of ondersteuning.

Lerend Netwerk over vaderwerkingen

Op 25 april organiseerde vzw De Sloep ism LannooCampus een symposium over vaderbetrokkenheid. Tine De Gendt stelde haar nieuw boek 'Papa hoort er ook bij' voor en Alexander De Commere zijn kortfilm 'over vaders'

In navolging van deze initiatieven wil De Sloep een lerend netwerk opzetten dat één- of tweemaal per jaar zal samenkomen om elkaar te ondersteunen en te inspireren.
Werkbezoeken, gluren-bij-de-buren, lezingen door experten, workshops en focusgroepen zijn talloze methodes die kunnen gebruikt worden.

Interesse? 
Geef een seintje aan De Sloep: openhuis@desloep.be

RADIO EXPOO over vaders

De rol van vaders in het gezin en bij het opgroeien en opvoeden van de kinderen, dat was het centrale thema van de uitzending op 19 februari 2021. Want nog steeds maken vooral moeders gebruik van het aanbod opvoedingsondersteuning, en hebben zij een groter aandeel in de zorg en opvoeding van de kinderen. Hoe komt dit? Zijn er specifieke vaderwerkingen nodig, of hoe kan je vaders beter aanspreken en bereiken?

Thomas Thys, docent en onderzoeker bij Arteveldehogeschool was onze centrale gast van deze uitzending. Verder kwamen Wim Schotsmans van Vaderklap, Sven Pichal, Jan-Maarten Dotremont van De Sloep en Nathalie Luyckx van Buurtwerk 't Lampeke langs tijdens de uitzending.

UItzending gemist? Je kan de uitzending herbeluisteren. 

 

 

 

Vadercongres

Campus O3 organiseerde op 11/02/2021 een webinar rond vaderschap-opvoedingsondersteuning. Je kan de verschillende filmpjes herbekijken via de website van Campus O3.

Download de volledige themabundel

Wil je meer informatie over dit thema?

Sofie Contacteer Sofie Eerlings

Ontdek ook dit thema

Voor ouders: online op Groeimee.be