Twinkeltje

“Proficiat met jullie initiatief. Niet alleen aangenaam omdat we onze verdiende puntjes kunnen omruilen voor ander speelgoed of kleedjes, maar ook de bevordering van sociale contacten. Als één van jullie eerste klanten heb ik hier al veel toffe mensen leren kennen. Dikke pluim ook voor alle vrijwilligers die zich hier met de glimlach inzetten. Doe zo voort!” (oma)

Doel van het project

Creëren van ontmoetingskansen in ons Huis van het Kind

Doelgroep

Alle (groot)ouders met kinderen

Korte beschrijving

In september 2015 opende ons Twinkeltje de deuren, een ruilwinkel met zoveel meer… De aankoop van de eerste babyuitzet en van kinderkledij, nemen immers een flinke hap uit het budget van kwetsbare gezinnen. Twinkeltje is er niet alleen voor kwetsbare gezinnen. Door babyuitzet en kinderkledij een tweede leven te gunnen in Twinkeltje van het Huis van het Kind, wordt alles voor iedereen betaalbaar en draagt iedereen bij tot een solidaire en duurzame samenleving.

Naast zijn winkelfunctie is Twinkeltje een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor alle ouders. Tijdens, voor of na het winkelen, ontmoeten diverse doelgroepen elkaar voor ‘Twinkelpraatjes’ bij een kop koffie, thee of verse soep in onze ontmoetingsruimte van het Huis van het Kind: het ZIBOkaffee. Ouders wisselen er ervaringen uit, maken nieuwe sociale contacten of komen er gewoon even tot rust.

Elke woensdag sluiten kinderen en ouders of grootouders aan bij de creatieve activiteiten van ‘Spelenderwijs’. Maandelijks is er een thema-activiteit voor ouders en kinderen.

Op initiatief van een aantal ouders en onze talrijke Twinkeltje-vrijwilligers zijn wij recent gestart met maandelijkse verwenmomenten voor jonge mama’s tijdens de openingsmomenten van Twinkeltje.

Hoe werk je aan sociale cohesie?

Twinkeltje is ingebed in het Huis van het Kind Zottegem. In ons Huis van het Kind zijn heel wat diensten ondergebracht die openstaan voor alle ouders. Wanneer ouders komen aankloppen bij één van de diensten, laten wij hen meteen ook kennismaken met de andere diensten. Doordat Twinkeltje voor ouders zeer laagdrempelig is, koppelden we hier een aantal ontmoetingsactiviteiten aan. We focussen op het creëren van ontmoetingskansen, waarbij we luisteren naar de ideeën van de ouders zelf.

 

Presentatie

Betrokken organisatie

zottegem logo
twinkeltje logo

Een beeld zegt meer dan woorden...

zottegem
zottegem
zottegem