Draaiboeken, methodieken en instrumenten

Instrumenten

Tool - Zicht op lokale noden en behoeften

De doelstelling om samen zo goed mogelijk gezinnen te ondersteunen, betekent dat een Huis van het Kind zich moet afstemmen op de noden en behoeften van gezinnen, en op wat gezinnen als ondersteunend ervaren.
Door (toekomstige) ouders, kinderen en jongeren, buurtbewoners, werkveld- en beleidsactoren enz. te bevragen en te betrekken in je werking, krijg je zicht op de lokale behoeften. 

Deze module ondersteunt samenwerkingsverbanden zoals Huizen van het Kind om lokale behoeften in kaart te brengen en om de bevindingen terug te koppelen naar ouders, burgers, beleidsmedewerkers enz.

Kwaliteitswijzer

De kwaliteitswijzer helpt nadenken bij het samenstellen van aanbod opvoedingsondersteuning in je Huis van het Kind. 
Aan de hand van 9 criteria kan je in dialoog gaan en reflecteren over het aanbod.

De kwaliteitswijzer is een download die je online kunt invullen. Je kan het ook als geheel of per criterium afprinten.

Samen lokaal verschil maken voor gezinnen, kinderen en jongeren

Gezinnen, kinderen, jongeren leven en groeien op in een complexe maatschappelijke context. Die complexiteit is boeiend en zorgt tegelijk voor uitdagingen en vraagstukken zoals kinderarmoede, laaggeletterdheid, schooluitval, integratie… Ook de drempels naar voorzieningen verlagen, blijft een aandachtspunt.
Allemaal zaken die te complex zijn om met één beleidsmaatregel of door één actor aan te pakken. 

Het inspiratiepakket 'Samen lokaal verschil maken voor gezinnen, kinderen en jongeren' wil je gids zijn om lokaal het verschil te maken voor gezinnen, kinderen en jongeren. Geïntegreerd werken als middel om impact te realiseren voor gezinnen, kinderen en jongeren.

Methodiekendoos Ouders in Huis en Kids in Huis

'Ouders in huis' biedt methodieken die je kan inzetten in het participatieproces dat je met ouders aangaat. Deze methodiekendoos bevat twee concrete werkvormen om ouders een stem te geven in de werking van het Huis van het Kind: de thematische methodiek en de aanbodtoets.

'Kids in Huis' is de uitbreidingsset bij Ouders in Huis. Deze doos bevat werkvormen om te werken met teams rond kinderparticipatie en werkvormen om met kinderen zelf aan de slag te gaan.

Hulpmiddelen Pedagogisch Adviseren

In het pakket 'Hulpmiddelen voor pedagogische adviesgesprekken' vind je leidraden, observatiekaarten, planners,... die je kan inzetten bij je pedagogische adviesgesprekken met ouders.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een boek, folder, website, ...?

De kwaliteit van een bron (boek, folder, DVD,...) wordt bepaald door verschillende criteria. Dit document kan helpen om een overzicht te krijgen van de plus- en minpunten van een bron. 

Draaiboeken

Momenteel werken we aan:

  • Werken met groepen: Nieuwe Autoriteit
  • Werken met groepen: OO-10 Stress
  • Werken met groepen: eerste hulp bij emoties van tieners
  • Werken met groepen: groeien naar ouderschap

Draaiboek Infotheek

Geïnteresseerd in het opstarten van een infotheek? In dit draaiboek lees je hoe je stap voor stap je project uitwerkt: van doelpubliek bepalen naar aanbod uitbouwen, de ruimte inrichten en evalueren.

Draaiboek Webinar

Een webinar is een online lezing die mensen van thuis uit (gratis) via internet kunnen volgen. Dit kan een laagdrempelige manier zijn om opvoedingsondersteuning aan te bieden aan ouders. 

Dit draaiboek, uitgegeven door EXPOO en VCOK, kan je op weg helpen om zelf een online lezing te organiseren.