Groeien naar ouderschap

Aandacht voor ouderschap bij de ondersteuning van aanstaande ouders is noodzakelijk in de pre- en perinatale dienstverlening. Uit literatuur en onderzoek blijkt het belang van dit ondersteunend aanbod voor aanstaande ouders. De beleving en verwachting van aanstaande ouders heeft een invloed op de relatie met en de ontwikkeling van het (ongeboren) kind.

groeien naar ouderschap

In de kijker - fold-upmeeting

Op dinsdag 16 maart was er een fold-upmeeting rond belangrijke theoretische kaders in de prenatale ondersteuning van gezinnen.

We lichtten volgende kaders toe:

 • Centering Pregnancy® - Karlijn De Goele - WGC De Brug
 • Preparation for Birth and Beyond - Mary Nolan - Saskia Van Besauw & Veerle Decorte - ECK De Kraamvogel
 • Ouderschap - Overgang van partnerschap naar ouderschap - Hanne Devos - ECK De Kraamkaravaan & Yves Debbaut - Opgroeien
 • De eerste 1000 dagen - Marie-Jeanne Schoofs - Opgroeien & Lies Versavel - ECK De Bakermat

Video: Centering Pregnancy

Video: Preparation for Birth & Beyond

Video: Overgang naar ouderschap

Video: Eerste 1000 dagen

Interessante websites

 • Kind en Gezin
 • VBOV - Vlaamse Beroepsorganisatie van vroedvrouwen wil de rol en de positie van de vroedvrouw in de gezondheidszorg bevorderen.
 • Ouderteam.nu - OuderTeam is een universele, preventieve cursus voor aanstaande ouders en ouders die al één of meerdere kinderen hebben. Het richt zich op de (samenwerkings-)relatie tussen partners in de overgang van partnerschap naar ouderschap.
 • Infant Mental Health - Website van Waimh-Vlaanderen vzw. Ze bieden een formum voor iedereen die het welzijn en de ontwikkeling van de allerkleinsten (0-3 jaar) ter harte neemt. Hierbij vertrekt WAIMH-Vlaanderen vanuit een duidelijke visie op  het ‘Infant Mental Health’ denken.
 • 1001 kritieke dagen - De eerste 1001 dagen van een kind (van conceptie tot 2 jaar) zijn cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling. Daarom is juist in die periode informatie en begeleiding aan ouders en baby’s van groot belang. Het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) heeft samen met de NVO, DAIMH en Babywerk het initiatief genomen om een manifest te maken over het belang van de eerste 1001 dagen van een kind.
 • Preparation for Birth and Beyond
 • Centering Health Care
 • The Parent-Infant Resaerch Institute (PIRI)

Projecten met EXPOO

In Vlaanderen worden heel wat initiatieven opgezet om aanstaande ouders in groep te bereiken. Vanuit het werkveld werd de vraag gesteld naar een kwaliteitsvol kader rond perinataal groepsaanbod.

EXPOO werkt samen met diverse partners uit het werkveld aan een kwaliteitsvol kader rond perinataal groepsaanbod. Daarnaast willen we een draaiboek ontwikkelen die professionals kunnen gebruiken in het organiseren van perinatale groepsbijeenkomsten. 

In 2018 startte EXPOO een proefproject om het programma Ouderteam.nu uit te testen in Vlaanderen. Ouderteam.nu is een preventief psycho-educatief programma voor aanstaande en prille ouders. Het richt zich op de samenwerkingsrelatie tussen partners in de overgang van partnerschap naar ouderschap.

Tijdens dit proefproject werden 10 professionals opgeleid in het uitvoeren van dit proramma met ondersteuning en verdere opvolging van het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding Hogeschool Leiden.

Virtueel Thematisch netwerk

EXPOO brengt actoren opvoeding- en gezinsondersteuning samen, zodat iedereen kan leren van elkaar. Via het online uitwisselingsplatform 'Groeien naar ouderschap' kan contact gelegd worden, kennis gedeeld worden en kunnen ideeën groeien. We willen experten en praktijkwerkers samenbrengen om uit te wisselen over het thema 'Groeien naar ouderschap'.

Wil je deel uitmaken van deze gesloten virtuele groep, stuurt een mailtje naar info@expoo.be

Video

Prof. Mary Nolan - Preparation for Birth & Beyond

Video

Carolien Gravesteijn over het bevorderen van ouderwelzijn

Video

Prof. Bea Van den Bergh - Stress en angst tijdens de zwangerschap

Wil je meer informatie over dit thema?

 Contacteer Kirsten De Saeger

groeimee logo nieuw afgeronde hoeken.JPG

Informatie voor ouders op Groeimee.be

Groeimee.be is een website van EXPOO en Opgroeien, samen met een netwerk van experten. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien.

Er bestaat ook een podcast reeks van Groeimee.be