Geletterdheid

Geletterdheid omvat de competenties om informatie te verwerven, te verwerken en gericht te gebruiken. Dit betekent met taal, cijfers en tabellen kunnen omgaan en van de digitale vaardigheden gebruik kunnen maken. Geletterd zijn is belangrijk om zelfstandig te functioneren en participeren in de samenleving. Geletterd zijn is nodig om zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen en om te kunnen bijleren.

Door te werken aan de geletterdheid van ouders verhoog je hun kansen én die van hun kinderen. Deze vaardigheden bij de ouders zijn cruciaal om hun kinderen te helpen groeien en ontwikkelen. Hierop inzetten is belangrijk om te voorkomen dat laaggeletterdheid van generatie op generatie wordt doorgegeven.  Eén op tien ouders in Vlaanderen is laaggeletterd.

Geleterdheid
Inspirerende voorbeelden uit de praktijk

Grasduin in de tien inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Getuigenissen van ouders

Lees hier de verschillende getuigenissen van de ouders.

Interessante websites
  • Weekvandegeletterdheid.be is de website waar je ieder jaar uitgebreide informatie terugvindt tijdens de campagne.
  • basiseducatie.be bereikt met diverse opleidingen alle laaggeletterde volwassenen, ongeacht of ze Nederlandstalige onderwijs gevolgd hebben. Het opleidingsaanbod is dan ook gericht op het aanleren en verhogen van (geletterdheids)competenties, op het vlak van taal, wiskunde, informatie- en communicatietechnologie en maatschappijoriëntatie. 
  • Op Medianest.be en veiligonline.be vind je informatie per thema en per leeftijd over mediagebruik.
  • Mediawijs.be is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw.
    Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om bewust, actief, kritisch en creatief media te gbruiken om deel te nemen aan onze maatschappij.
  • linc-vzw.be wil iedereen de ‘tools’ en een gezonde dosis vertrouwen aanreiken om te kunnen deelnemen aan de informatiesamenleving.
  • digitaleweek.be is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van digitale cultuur.
  • e-inclusie.be heeft als doel om onderzoek, goede praktijken en tools te ontsluiten en te verspreiden rond het thema e-inclusie. De site bevat ook een kaart met een overzicht van de openbare computerruimtes in Vlaanderen.
Week van de Geletterdheid logo.jpg
Co-creatie met departement Onderwijs en Vorming, Netwerk Basiseducatie, Linc vzw, Vocvo, Wablieft, K&G en Gezinsbond
Bekijk hier de video van de campagne Week van de Geletterdheid 2018 - Mama Leert Turnhout
De herkenningswijzer

De herkenningswijzer is ontwikkeld als leidraad om signalen van laaggeletterdheid bij ouders te herkennen en hen verder te helpen.

Wil je meer informatie over dit thema?

 Contacteer Ivan Pauwels

Om mee te geven aan ouders