Buurtgerichte netwerken

Een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen creëert binnen een buurt samen met partners en gezinnen een rijke omgeving voor alle kinderen en gezinnen en integreert essentiële functies die voor kinderen en gezinnen belangrijk zijn. Centraal staat de participatie van kinderen en gezinnen.

Om het duurzaam samenwerken in een buurt te stimuleren en te ondersteunen werd een referentiekader ontwikkeld en werden 6 proeftuinen goedgekeurd. 

cover-Jong-in-de-Buurt.jpg

Proeftuinen buurtgerichte netwerken

Midden 2018 lanceerde Kind en Gezin een oproep om lokale besturen te stimuleren om met het referentiekader buurtgerichte netwerken aan de slag te gaan.  Hierbij wordt verder gebouwd op de dynamiek die vandaag al aanwezig is in de vele buurten en de Huizen van het Kind.

Zes buurtgerichte netwerken gingen van start als proeftuinen met voldoende ruimte om zaken uit te proberen en te leren. 

Maak kennis met de 6 proeftuinen

  • Beringen : buurt Beverlo
  • Brugge : Zeebrugge
  • Oostende :Vuurtorenwijk
  • Geraardsbergen :Weverijbuurt
  • St Niklaas : Gazometerwijk
  • Anderlecht : buurt Veeweide- Aurore en Kuregem

De proeftuinen zijn gestart op 1 juli 2019 en lopen 3 jaar (1 juli 2022). De subsidie per proeftuin bedraagt 25.000 euro op jaarbasis.

In 2019 werkten de 6 proeftuinen een degelijke en gedragen nodenanalyse uit van hun buurt. Hiervoor werd actief ingezet op de betrokkenheid van kinderen, gezinnen en de buurt. 
Op basis van deze nodenanalyse ontwikkelde ze hun gedeelde beoogde impact voor de doelgroep. Eenmaal de proeftuinen hun veranderingspad uitgetekend hadden, konden ze in 2020 starten met gezamenlijke acties die gelinkt zijn aan de tussentijdse effecten die ze willen bereiken. Tegen eind 2020 hebben de proeftuinen de focus van hun eerste evaluatiecyclus bepaald en daar relevante evaluatievragen en indicatoren voor geformuleerd.

Inspirerende voorbeelden uit de praktijk

Hier vind je inspirerende voorbeelden van de pioniers Buurtgerichte netwerken en met welke partners ze samenwerken.

Aan de slag

Interessante websites

  • Buurtwijs.nl is een Nederlands platform over buurtontwikkeling. Buurtwijs gelooft dat het zinvol is om kennis en praktijkervaringen te delen op een online verzamelplek en te verbinden met wat we al weten door onderzoek, theorie of geschiedenis. Met als uiteindelijk doel de inhoud en kwaliteit van buurtontwikkeling te verbeteren.  Buurtwijs is een initiatief van movisie.nl

Wil je meer informatie over dit thema?

Katleen Govaert Contacteer Katleen Govaert (Opgroeien)