Alcohol- en middelengebruik

Alcohol, tabak, cannabis en andere drugs zijn ruim aanwezig in onze maatschappij. Ook jongeren komen er mee in aanraking.  In dit dossier gaan we in op de werking en de risico’s die alcohol en cannabisgebruik met zich meebrengen en de rol van ouders en opvoeders hierbij. 

VAD

Opgemaakt in samenwerking met VAD, Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs

Interessante websites

  • VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.  VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.
  • Gezondopvoeden.be biedt informatie aan ouders die hun kinderen (2-18 jaar) gezond willen opvoeden en hoe risicogedrag voorkomen. Volgende thema's komen aan bod op de website: voeding, beweging, zitgedrag, schermtijd, tabak, alcohol, cannabis, gamen en seksuele ontwikkeling.
  • De DrugLijn  is de publieksservice van het VAD.  Hier kunnen burgers anoniem terecht met alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie.
  • Bij de start van de studententijd stellen ouders zich vaak vragen over alcohol en andere drugs. De DrugLijn ontwikkelde daarom de website oudersvanstudenten.druglijn.be, met advies en getuigenissen op hun maat.
  • De DrugLijn heeft drie interactieve zelfzorgtools: voor kinderen, voor partners en voor oudersvan mensen die problemen hebben met alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.

Wil je meer informatie over dit thema?

Sofie Contacteer Sofie Eerlings

groeimee logo nieuw afgeronde hoeken.JPG

Informatie voor ouders op Groeimee.be

Groeimee.be is een website van EXPOO en Opgroeien, samen met een netwerk van experten. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien.