Thema van de Week van de Opvoeding 2020: de poll

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) zet elk jaar opvoeden en ouderschap in de kijker. Met een thema dat leeft in de gezinnen en harten sneller doet slaan.

1.234 mensen brachten hun stem uit op hun favoriete thema, dank je wel!

Met 38,1% van de stemmen is 'Opvoeden is geen (wed)strijd' de duidelijke winnaar!

De andere thema's deden een nek-aan-nekrace: 31% voor 'Opvoeden tussen loslaten en vasthouden' en 30,1% voor 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'.

Heel binnenkort stellen we jullie het campagnebeeld en onze ideeën voor ondersteunend materiaal voor!

Benieuwd naar enkele eerste reacties

Opvoeden is geen (wed)strijd: 480 stemmen of 38,9%

De eerste, de beste. De grootste, de knapste. De slimste, de braafste. 

Van borstvoeding tot rapporten, van de eerste stapjes tot de ideale partner, van verantwoorde en mooie lunches tot elke match aan de zijlijn staan: we trappen soms in de valkuil van de competitie. Successen worden gedeeld op sociale media; als het moeilijk gaat, blijft het stil. 

Als ouder doe je je uiterste best om je kind te geven wat het nodig heeft. In het ritme van je kind en op de manier die bij jouw gezin past. Haal de wedstrijd uit het opvoeden en wees mild voor jezelf, voor de ouders om je heen en voor je kind. Zo creëer je verbinding en begrip.

Opvoeden tussen loslaten en vasthouden: 382 stemmen of 31%

Je kind uit logeren. Zelf de trap oplopen. Alleen met de fiets naar school. Een vuurtje stoken. De dropping op kamp. Het eerste liefje, de eerste fuif. Als dat maar goed gaat. Als er maar niks ergs gebeurt. Als…

Opvoeden is een aaneenschakeling van loslaat-momenten. Dat voelt soms eng. Weten wat je kind kan en vertrouwen hebben in jezelf, helpt. Loslaten vertrekt vanuit warm vasthouden. Een veilig nest creëren waar je kind steeds terecht kan. En van daaruit stap voor stap durven loslaten. Zo creëer je ruimte. 

Voor je kind.
Voor je hoofd. 
Voor je opvoeding.
Voor nieuwe ervaringen.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: 372 stemmen of 30,1%

De verwondering van je peuter over het natte gras. Je kleuter, urenlang in de weer met zand en een emmertje. Je tiener wil vegetarisch eten. Je puber vertelt met passie over de klimaatmars. Je kind met een beperking neemt het op voor een vriend die gepest wordt.

Wie leert van wie? Heb jij bewondering voor wat je kind doet, leert en toont? Ruil je volwassen bril eens voor de bril van je kind, en verbreed zo je blik op je kind en op de wereld.

Ook over de generaties heen leer je meer als je goed kijkt. Ouders blikken terug op hun eigen opvoeding. En grootouders kijken met verwondering naar hun kinderen die nu zelf mama of papa zijn.

 

Naar welk thema gaat jouw voorkeur uit?
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
Opvoeden tussen loslaten en vasthouden
Opvoeden is geen (wed)strijd
weblogo Week van de Opvoeding

De Week van de Opvoeding wordt gecoördineerd door

Expoo
Gezinsbond