Radio EXPOO - Voorlezen - 20 november

Van 21 tot 29 november is het Voorleesweek. Met het thema 'Lezers maak je samen' gaat het dit jaar over ouderbetrokkenheid.
Ouders zijn belangrijk voor de leesopvoeding van een kind. Een ouder die vaak voorleest, legt een stevige basis voor een later leesleven. Maar ze staan er niet alleen voor: ook kinderbegeleiders, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers, kortom het hele netwerk rond een gezin kan hen daarbij ondersteunen.

Een uitzending in samenwerking met Iedereen leest

Aan het woord in deze uitzending

Tine Kuypers: Iedereen Leest, centrale gast van deze uitzending. Iedereen leest coördineert de Voorleesweek. Onder het motto 'Lezers maak je samen' zetten we dit jaar in op ouderbetrokkenheid. Ouders zijn immers cruciaal voor de leesopvoeding van een kind: hun invloed is het grootst, zo blijkt uit onderzoek. Maar ze staan er niet alleen voor. Een heel netwerk rondom hen kan hen ondersteunen in die taak: kinderbegeleiders, bibmedewerkers, leerkrachten... Want lezers, die creëer je samen.

Het Boekstart-programma van Iedereen Leest laat baby's en peuters proeven van boeken.

Benieuwd geworden naar Oliver Jeffers, waarmee Tine graag op de koffie wil? Je ontdekt zijn werk op deze website.

Mia Kluysse: Bibliotheek Oostende. In de bibliotheek van Oostende gebeurt heel wat voor ouders en hun heel jonge kinderen om voorlezen te stimuleren. Ik het kader van de Voorleesweek dachten ze na over een waardig alternatief: Raamvertellingen.Wandel naar de bib of naar het ontmoetingscentrum in jouw buurt en geniet daar samen met je bubbel van een leuk voorleesmoment. Wij zorgen voor het boek via kleurrijke prenten aan de buitenramen, en jij leest het verhaal voor.

Ingrid Antheunis: coördinator Brede School Bloemekenswijk Gent. Jaarlijks organiseren zes Brede Scholen in Gent een VertelfestivalTijdens het Vertelfestival kunnen kinderen binnen en buiten de schooltijd, in klasverband of met hun ouders, genieten van verhalen. Zo ontdekken ze taal, boeken en verhalen op een positieve manier. Het festival wil kinderen het plezier van taal laten ontdekken, hen laten verdwijnen in de magie van een verhaal.

Tineke Lambreghts: vrijwilliger bij de Verhalenweverij. Zij ontvangen deze week De Pluim van de Week. Deze organisatie wil leesplezier bevorderen bij kinderen uit kansengroepen. Ze focussen op anderstalige nieuwkomers en kinderen uit de bijzondere jeugdzorg. Proficiat!

Dimitri Leue: jeugdboekenauteur, leest voor uit 'Armandus de zoveelste', een hedendaags sprookje van zijn hand.

 

Herbeluister

 

Logo radio expoo def.jpg

In samenwerking met

radio quindo
voorleesweek 2020

Dimitri Leue leest voor