Radio EXPOO - Vaders - 19 februari

De rol van vaders in het gezin en bij het opgroeien en opvoeden van de kinderen, dat was het centrale thema van deze uitzending. Want nog steeds maken vooral moeders gebruik van het aanbod opvoedingsondersteuning, en hebben zij een groter aandeel in de zorg en opvoeding van de kinderen. Hoe komt dit? Zijn er specifieke vaderwerkingen nodig, of hoe kan je vaders beter aanspreken en bereiken?

Aan het woord in deze uitzending

Thomas Thys: docent en onderzoeker bij Arteveldehogeschool, centrale gast van deze uitzending. Thomas deed onderzoek naar Vaders in beeld en ontwikkelde de tool Vadervriendelijk Initiatief

De beste vaderwerking is een ouderwerking.

Wim Schotsmans: Vaderklap, een online platform dat vaders wil inspireren rond hun vaderschap. Vaderklap groeide uit tot een (h)echte groep vaders die samen willen inspireren, motiveren en ontdekken hoe vader te zijn in deze 21e eeuw. Begonnen als een blog met verhalen van twee vaders, zijn er intussen heel wat nieuwe schrijvende vaders bijgekomen. Daarnaast is er ondertussen ook een podcast, magazine, vaderweekend en de vaderkroeg, waar papa's ervaringen uitwisselen met elkaar.  

Onze droom is gelijkwaardigheid tussen vaders en moeders. Zowel in het geven als in het krijgen van kansen.

Nathalie Luyckx: Buurtwerk 't Lampeke Leuven en Abdullah, een vader uit de werking. 

Ik wil dat mijn kinderen weten dat ze me altijd kunnen bellen, ook als ik kwaad ben op hen.

Sven Pichal: radio- en televisiemaker en pleegouder van 2 jongens. 

Kinderen willen aandacht, iemand die kijkt of het huiswerk in orde is, een gesneden appeltje brengt bij het studeren, bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen. En dan maakt het weinig uit of dat een man of een vrouw is.

Jan-Maarten Dotremont: coördinator van de vaderwerking in De Sloep Gent. Zij ontvangen de Pluim van de Maand voor hun vaderwerking.  Bekijk de mooie documentaire 'Over vaders'. Interesse in het lerend netwerk? Mail naar Jan-Maarten.

Tien jaar geleden was er zelfs nog wat schrik in de organisatie om mannen toe te laten, omdat dat sommige vrouwen kon afschrikken. (...) Ondertussen hebben we gelukkig een hele weg afgelegd.

Herbeluister

 

Logo radio expoo def.jpg

In samenwerking met

radio quindo

Oproep Fonds Hugo Van Mierlo

Nog tot 24 februari kan je jouw project met bijzondere aandacht voor vaders (in kwetsbare situaties) indienen bij het Fonds Hugo Van Mierlo. Meer info op de website van de Koning Boudewijnstichting.