Radio EXPOO - ouderschap

Het Opgroeien festival 2021 rond 'ouderschap in een wereld in verandering' sluit af met een speciale Radio EXPOO uitzending. Drie auteurs van boeken over ouderschap lezen voor uit eigen werk. Daarna gaan we met hen in gesprek.

We gaan in gesprek met Naomi Geens (Over scherven en geluk), Hanne Luyten en haar moeder Anne Van Houtven (#onsmoeder) en Nancy Leysen (Voor altijd mijn kind).

Aan het woord in deze uitzending

Hanne Luyten en haar mama Anne Van Houtsven, met hun boek #onsmoeder

Hanne Luyten schrijft in dit boek over wat haar het nauwst aan het hart ligt : het moederschap. En ze doet dat samen met haar moeder. Ze wisselen woorden en gedachten uit over de generatiekloof heen. Zoekend en vloekend, maar steeds eerlijk en met veel humor. 

Over praten over opvoeding en je netwerk door de jaren heen:

Wat er gebeurde in het gezin, bleef in het gezin. Daar werd niet over gepraat. Het handboek van Dr. Spock en het zelf uitzoeken, dat was het zowat. (Anne)

Na tien jaar heb ik mijn 'village' wel gevonden. Die is ook vaak virtueel, zoals de WhatsApp groepjes met mijn vriendinnen. (Hanne)

Over wat ze hopen hun (klein)kinderen mee te geven:

Ik hoop dat mijn kinderen vooral het warme nest onthouden. Het gevoel van 'hier ben je veilig'. (Hanne)

Ik wil vooral dat mijn kleinkinderen weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen. (Anne)

Naomi Geens, met 'Over scherven en geluk'

In dit boek wil Naomi tonen hoe je wat is (een relatiecrisis, scheiding, co-ouderschap) kan kneden tot wat het zou kunnen zijn. We zeggen 'scherven brengen geluk', maar is dat ook van toepassing op een relatiecrisis of scheidingsbreuk? En welke invloed heeft zo'n life changing moment op je ouderschap?

Over taal en de emotionele lading van woorden:

Ik zal Steve, de papa van mijn kinderen, nooit mijn 'ex' noemen. Ex-partner houdt in dat je vertrekt van het idee dat hij eigenlijk nog mijn partner zou moeten zijn. Vasthouden aan het verleden houdt leren omgaan met de nieuwe realiteit tegen.

Over co-ouderschap:

Nu zie ik ook de voordelen van week-om-week mijn kinderen bij mij te hebben. Het helpt om al de rollen die ik opneem, te combineren.

Over vrienden waar je je kwetsbaarheid mag tonen:

Een plek om thuis te komen bij vrienden, hielp ook enorm om terug thuis te komen bij mezelf.

Nancy Leysen, met 'Voor altijd mijn kind'

Een boek vol verhalen van ouders met kinderen in de pleegzorg. Het zijn verhalen over verdriet, woede, teleurstelling maar ook over liefde, warmte en blijdschap. Dit inleefboek legt deze vaak onvoldoende gekende vorm van gedeeld ouderschap bloot en toont de verscheurdheid die ouders voelen als hun kinderen opgroeien in een pleeggezin.

Over waarom ze dit boek schreef:

Als pleegouders kregen we heel veel schouderklopjes over ons engagement. Dit boek is mijn manier om de ouders zelf een stem te geven, een schouderklopje te geven voor de moeilijke beslissing om voor pleegzorg te kiezen.

Over de impact van de stap om je kind toe te vertrouwen aan een pleeggezin:

In elk verhaal zit het gevoel van falen, schaamte om dit te delen met de buitenwereld. Ouders verliezen de regie over hun eigen leven en over hun ouderschap. 

Over het doorbreken van het taboe:

Praten, praten, praten. En sensibiliseren. Erkenning geven. Dat is de manier om vooroordelen te doorbreken. Jezelf als ouder aan de zijlijn zetten, is ook zeer knap en dapper.

Logo radio expoo def.jpg

In samenwerking met

radio quindo
hanne luyten
naomi geens
nancy leysen