Opgroeien congres - ouderschap in een wereld van verandering

Vier dagen lang draaide alles rond ouderschap op het Opgroeien festival. Met een fantastische keynote van Bruno Vanobbergen over hoe we de rijkdom van opvoeding een plaats kunnen geven in gezinsondersteuning, doorspekt met literatuur, poëzie, kunst en filosofische gedachten. Met het wetenschapscafé, waarin een panel in gesprek ging over de inzichten uit het belevingsonderzoek over ouderschap, van Charlotte Schrooyen (UGent). En dat was nog maar het begin. Daarna volgden werktafels, inspiratiesessies, speeddates, inkijkjes bij inspirerende praktijken en postersessies elkaar op. Even op adem komen kon tijdens de bewegingssessies, stand-up comedy van Wim Claeys, boeiende verhalen bij EXPOO poeder of bij Radio EXPOO.

Tot eind juni vind je een uitgebreide terugblik op het congresplatform.

Ouderschap in een wereld in verandering: hoe ondersteunen we ouders optimaal?

Kinderen groeien op. En ouders voeden hun kinderen op, in hun buurt en omgeving, samen met anderen. Wij kunnen hen daarbij ondersteunen.

Klinkt kinderlijk eenvoudig. En toch… 

Onze superdiverse maatschappij kent heel wat verschillende gezinssamenstellingen en contexten. 
Gezinnen waar beide ouders onder hetzelfde dak opvoeden. Mama en papa, twee mama’s, twee papa’s. Ouders die, heel bewust of door omstandigheden, alleen opvoeden. Co-ouders na een scheiding. Opvoeden in een nieuw samengesteld gezin. Adoptieouders en pleegouders. Ouders met een migratieachtergrond die hun kinderen opvoeden, soms balancerend tussen verschillende culturen. Ouders in armoede. Ouders van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Ouders en kinderen die, voor korte of langere tijd, een traject afleggen samen met Jeugdhulp .

Welke uitdagingen spelen bij deze ouders, en hoe kunnen wij hen daarbij op de beste manier ondersteunen? 

Dat was de centrale vraag op het congres.  

Hoe sluit een geïntegreerd gezinsbeleid aan bij deze vele gezichten van ouderschap?
Hoe creëren laagdrempelige basisvoorzieningen verbinding, formeel en informeel?
Hoe maken we van opvoeden en opgroeien een gedeelde verantwoordelijkheid?

 

Het belevingsonderzoek, opgezet samen met Charlotte Schrooyen (UGent) was de ruggegraat van het congres. Meer dan 50 ouders, in al hun diversiteit, vertelden over hun beleving van het ouderschap.

Keynote Bruno Vanobbergen in het kort

Nieuwsgierig maar niet veel tijd? Bekijk hier de teaser van de keynote van Bruno Vanobbergen. Over de verantwoordelijkheid die je overvalt als je ouder wordt. Over integriteit van kinderen. Over hoe opvoeden meer is dan bijsturen van gedrag, maar ook gaat over wie je zelf bent, je waarden en normen, je omgeving... Over gedeelde verantwoordelijkheid en opvoeden als maatschappelijk gegeven. 

 

bruno_vanobbergen2_copy_titus_simoens_2014.jpg
belevingsonderzoek

Belevingsonderzoek in beeld

Samen met Charlotte Schrooyen (UGent) zetten we een belevingsonderzoek op. Met de medewerking van organisaties die gezinnen van heel uiteenlopende aard bereiken, werden meer dan 50 ouders geïnterviewd over de beleving van hun ouderschap. De bevindingen en inzichten van deze gesprekken vormen de ruggengraat van het congres.

Illustrator Watcharita ging aan de slag met deze bevindingen, en verwerkte ze in twee prachtige tekeningen.

 

 

 

 

Herbeleef het festival

Terugkijken naar
 • lezing Bruno Vanobbergen
 • wetenschapscafé
 • EXPOO-poeder
Presentaties en beknopt verslag 
 • van alle deelsessies op 3 december
 • van de Gluren bij de buren praktijken
 • werktafel cultuursensitief gezinnen ondersteunen
 • IAS project: geïntegreerde basisvoorzieningen
 • inspirerende sessie over expo 'Reflecties. Roma in België' en ondersteunen van Roma gezinnen en woonwagenbewoners
Herbeluister Radio EXPOO
 • Radio EXPOO gaat in gesprek met auteurs van boeken over ouderschap, met voorleesfragmenten
Pedagogische visies en modellen
 • de webpagina's
 • podcast reeks 'Door de oren van een kind'
Boekenplank
sociaal.net

Onze mediapartner Sociaal.net verzamelt interessant leesvoer rond het congresthema in een dossier op hun website. Ze gaan in gesprek met professionals, brengen verhalen over inspirerende praktijken en laten hun kritische blik schijnen over ouderschap en hoe te ondersteunen.