Om en rond de geboorte in de Huizen van het Kind: aandacht voor perinataal groepsaanbod en perinataal welbevinden in 3 thematafels.

Door De Expertisecentra Kraamzorg Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Opgroeien, Yves Debbaut

Korte omschrijving

Aandacht voor perinataal groepsaanbod en perinataal welbevinden in 3 thematafels: 

  • Perinataal psychisch welbevinden: “Aandachtspunten in jouw contacten met aanstaande/jonge gezinnen en wat beweegt er in het perinataal werkveld met enkele praktijkvoorbeelden” door Mireille Picard, Veerle Decorte en Lies Versavel
  • Draaiboek perinataal groepsaanbod: “the making of… voorstelling van het proces en de gebruiksaanwijzing van het draaiboek met een demo divers sensitief werken“ door Saskia Van Besauw, Caroline Meewis en Hanan Ben Abdeslam
  • Proefproject Ouderteam.nu: ‘Hoe en waarom voorbereiden op ouderschap? Ervaringen uit de praktijk in Vlaanderen’ door Yves Debbaut en Hanne De Vos

Doelgroep

Iedereen die wil inzetten op een perinataal aanbod en welbevinden.

Link met congresthema

Aan roze wolken en donderwolken wordt in het kader van perinataal welbevinden meer en meer aandacht geschonken. Ook in de werking van de Huizen van het Kind kan je dit mee vorm geven.

De Expertisecentra Kraamzorg Vlaanderen en Brussel Hoofdstedelijk Gewest, Kind en Gezin en EXPOO sloegen de handen in elkaar het voorbije jaar. We laten jullie de resultaten zien en proeven rond het proefproject om in groep te werken rond voorbereiden op ouderschap, een compleet draaiboek met duidelijke kaders én een uitgewerkt aanbod om aan de slag te gaan met perinataal groepsaanbod in jullie Huis van het Kind en we geven ook mee wat er allemaal beweegt op het kruispunt rond perinataal welbevinden, kwetsbaarheid en gezondheid.

In carrouselvorm maak je kennis met de 3 projecten die we vorm gaven door een uniek samenwerkingsverband, helemaal in de geest van wat samenwerken in een Huis van het Kind zou kunnen zijn. Je kan door deze input het principe van proportioneel universalisme zelf vorm geven in jouw eigen werkcontext.

Hoe inspireert jouw bijdrage de collega's?

Niet één maar 3 mogelijke voorbeelden die je in de context van jouw Huis van het Kind kunnen inspireren. De theoretische modellen en kaders hebben we voor jullie uitgetest en vorm gegeven in een Vlaamse context.

Contact

Naam:  6 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg
Website: http://www.expertisecentrakraamzorg.be/

Naam: Kirsten De Saeger - EXPOO
E-mail: kirsten.desaeger@expoo.be
GSM: 0498/337601