MKBA: van een goed begin naar structureel succes

Auteur :

JSO en Lysias

Jaar van publicatie :

2015

Thema :

Ondersteuning

Type :

Draaiboek (of methodiek)


Korte beschrijving:

In een tijd van grote maatschappelijke veranderingen worden allerlei initiatieven gelanceerd om een overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Een idee begint meestal goed, maar moeilijker is het om deze in de praktijk om te zetten naar een succesvolle uitvoering.

Het is vaak lastig in te schatten wat de meerwaarde van een idee is en wat bijvoorbeeld de maatschappelijke effecten zijn. Hoe verhouden de kosten en baten zich ten opzichte van elkaar? Een MKBA (maatschappelijke kosten-batenanalyse) kan hier perspectief op bieden.

JSO en Lysias hebben gezamenlijk een aanpak ontworpen om het netwerk rond een initiatief te versterken met behulp van de MKBA. Deze ontwikkel-MKBA is in de praktijk een betrouwbaar instrument gebleken om de maatschappelijke meerwaarde van een initiatief in kaart te brengen. De kracht zit, naast de techniek, voornamelijk in het proces.

Het in gesprek gaan met nieuwe partners en stakeholders is een belangrijk moment in het proces van nieuwe initiatieven. De ontwikkel-MKBA helpt om resultaten van zulke gesprekken om te zetten naar de start van een goede samenwerking tussen partijen.

Reageer op dit artikel

9 + 0 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.