Magazine Huizen van het Kind

Vijf jaar na het decreet preventieve gezinsondersteuning zijn de Huizen van het Kind in volle bloei en gingen we in gesprek met Huizen van het Kind in soorten en maten, met wetenschappers, met partners uit diverse levensdomeinen, met ouders en kinderen.

Dit resulteerde in een lijvig magazine, dat inspiratie wil bieden zodat de Huizen verder uitgroeien tot kwaliteitsvolle laagdrempelige basisvoorzieningen.

Huizen on tour

In maart organiseerden EXPOO, Opgroeien en VVSG in elke provincie een Huizen-on-tour-dag waar de gloednieuwe magazine 'Huizen van het Kind' gelanceerd werd. We startten de dag met ontbijt en inspirerende beleidsverhalen en bezochten daarna drie Huizen van het Kind.

Alles in Huis

Katrien Verhegge, administrateur-generaal Opgroeien, blikt terug (én vooruit) in zes etappes. Aansluitend doen vier lokale stemmen het verhaal van hun Huis van het Kind.

De stem van de onderzoekers

Hoe kijken onderzoekers vanuit hun vakgebied naar de Huizen van het Kind? Beluister de razend interessante podcasts waarin de onderzoekers aan het woord zijn.

Op zoek naar het fundament

Zeven Huizen, zeven stemmen. We trokken op tournee door Vlaanderen en stelden zeven keer de vraag: hoe doe jij het?

Opvoeden is puzzelen

Als je werkt rond opvoeden en opgroeien, dan raak je aan vele levensdomeinen tegelijk. Daar kunnen de Huizen van het Kind een rol spelen: ze kunnen mee de muren slopen tussen de verschillende levensdomeinen. Hoe werkt het concreet? Experts uit negen levensdomeinen vertellen over goed samenwerken, over de vele voordelen, en - toch ook - over een paar hordes die nog genomen moeten worden. 

Inspiratiegids werkingsprincipes

Alle gezinnen ondersteunen door samen te werken: dat is waar het om draait in de Huizen van het Kind. Het betekent ook dat vele handen en hoofden zich engageren voor één doel, en dan kan het helpen als je een aantal werkingsprincipes voor ogen houdt. In deze inspiratiegids vind je alle bouwstenen, én heel wat voorbeelden van op de werkvloer.

Het magazine Huizen van het Kind is een publicatie van EXPOO. We bedanken iedereen die aan de publicatie heeft meegewerkt.

  • Inhoud en concept: EXPOO
  • Redactie: Kaat Schaubroeck
  • Vormgeving: Typografics
  • Podcast: Radio Quindo