Jeugdwerk-tool 'Meet the parents'

Auteur :

E. Morreel e.a.

Jaar van publicatie :

2019

Thema :

 

Type :

Draaiboek


Korte beschrijving:

Voor jeugdwerkers, zowel vrijwilligers en professionals, roept contact en communicatie met ouders vaak veel vragen op. Een goede relatie met ouders opbouwen, hoe doe je dat? 

Denken we aan ouderbetrokkenheid dan gaat het al snel over de vraag of en hoe we ouders inspraak moeten geven. Maar, moet dat wel? Willen we dat ook? Uit literatuur en onderzoek bij ouders kunnen we enkele richtlijnen halen voor een goed contact: eerlijk zijn, glimlachen, initiatief nemen in het contact, persoonlijk en rechtstreeks contact, voldoende informatie en uitleg, open en directe communicatie. Maar wat betekent dit nu voor een jeugdwerking? 
Vanuit jeugdwerk zelf hopen we op een goede medewerking, respect en al eens een dankjewel van ouders. Maar ouders hebben soms andere verwachtingen van hoe de werking er moet uitzien, hoe een begeleider het aanpakt.
Voor een goede samenwerking zijn beide partijen aan zet. Er zijn geen kant-en-klare oplossingen. Zowel ouders als jeugdwerk zelf hebben een aandeel in het creëren van dialoog.

Om jeugdbegeleiders hierbij te helpen, ontwikkelden 'Jeugdwerk en ouders' onderzoekers Evelyn Morreel, Kristien Nys en Karla Van Leeuwen de tool 'Meet the parents'. De tool kwam tot stand in samenwerking met De Aanstokerij en tal van jeugdwerkactoren waaronder Chirojeugd Vlaanderen, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en met steun van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.