Handboek Opvoedingsondersteuning aan specifieke groepen ouders

Auteur :

Van den berg, R. - JSO

Jaar van publicatie :

2006

Thema :

Ondersteuning

Type :

Document


Korte beschrijving:

JSO heeft opvoedingsondersteunende activiteiten ontwikkeld voor de nog niet of nauwelijks bereikte groepen ouders. Ze hebben zich daarbij gericht op drie groepen ouders. Voor iedere groep ouders werden twee soorten activiteiten ontwikkeld:

  • alleenstaande moeders: een moedergroep (Rijswijk) en een training signalering en doorverwijzing voor vrijwilligers en voor professionals (Dordrecht);
  • niet-Nederlands sprekende Marokkaanse ouders: activiteiten op een basisschool (Gouda) en op het consultatiebureau (Boskoop);
  • gereformeerde ouders: activiteiten op basisscholen (Hardinxveld-Giessendam en Nieuw-Lekkerland) en deskundigheidsbevordering van pedagogisch adviseurs in Zuid-Holland met achtergrondinformatie over de gereformeerde gezindte.

Niet alleen de opzet van de activiteiten, maar ook de werving is afgestemd op de behoeften van deze ouders en van beroepskrachten die met hen hebben te maken.

In deze map vindt u per groep ouders en per activiteit het projectplan, het wervings-plan, het draaiboek en een (met name lokale) sociale kaart.

Vooraf kunt u kennis nemen van de algemene richtlijnen voor het opzetten van opvoedingsondersteunende activiteiten voor specifieke groepen ouders. Hier krijgt u ook tips om te komen tot op-maat-gesneden wervingsplannen.

Reageer op dit artikel

1 + 1 =
Los deze simpele mathematische vraag op en geef het resultaat in. Bijvoorbeeld voor 1+3, vul je 4 in.