Genderbewust opvoeden

Genderstereotypen stellen limieten aan de ontdekkingstochten van kinderen en jongeren. Een genderbewuste opvoeding helpt kinderen en jongeren keuzes te maken gebaseerd op hun persoonlijkheid, los van de heersende stereotypen.

Interessante websites

Kennis en informatie

  • Genderindeklas.be: deze website is gericht naarleerkrachten, maar bevat ook heel wat nuttige informatie voor ouders en opvoeders.
  • Rosavzw.be: voor meer informatie over gender en gelijke kansen m/v. Je vindt ook de nieuwe aanwinsten in de RoSa-bibliotheek.
  • Lumi.be, ontwikkeld door çavaria, is een website gericht op het ondersteunen van holebi- en transgender personen.
  • Transgenderinfo.be: centraal punt voor alle vragen over het transgenderthema.
  • Gendervonk.be, ontwikkeld door het Transgender Infopunt, is een website specifiek gericht op het ondersteunen van transgender personen en ouders van transgender jongeren.
  • Ellavzw.beWat als een kind langdurig, permanent en op meer dan één vlak het gedrag van de andere sekse vertoont? Meer info kan je op deze sites vinden.

Materialen en methodieken

  • Genderbewust opvoeden als ouder: een instrument voor begeleiders die werken met ouders van kinderen tussen 0 en 12 jaar uit etnisch-culturele minderheden.  Verkrijgbaar bij ellavzw

 

Om mee te geven aan ouders
Websites en online aanbod

Lumi.be, ontwikkeld door çavaria, is een website gericht op het ondersteunen van holebi- en transgender personen. Met een pagina voor ouders en een pagina voor jongeren, met veel getuigenissen.

Gendervonk.be, ontwikkeld door het Transgender Infopunt, is een website specifiek gericht op het ondersteunen van transgender personen en ouders van transgender jongeren.

Groeimee.be biedt ook info over genderbewust opvoeden.

WatWat biedt no-nonsense info voor jongeren. Je vindt er een heel pak artikels over LGBT+ en (seksuele) identiteit.