Geïntegreerd en holistisch werken

Uit internationaal onderzoek weten we dat je met versnipperde dienst- en hulpverlening niet langer tegemoet kunt komen aan de vragen van ouders binnen een complexe maatschappelijke context.  Vandaar dat we inzetten op geïntegreerd en holistisch werken. Dat betekent dat je aandacht hebt voor ouders en kinderen, in al hun aspecten, en het vereist een verregaande samenwerking tussen organisaties die expert zijn binnen verschillende levensdomeinen.
Samenwerkingsverbanden zoals Huizen van het KInd en buurtgerichte netwerken kunnen dan ook echt het verschil maken als ze inzetten op die integratie.

Inspiratiepakket 'Samen lokaal verschil maken voor gezinnen, kinderen en jongeren'

Gezinnen, kinderen, jongeren leven en groeien op in een complexe maatschappelijke context. Die complexiteit is boeiend en zorgt tegelijk voor uitdagingen en vraagstukken zoals kinderarmoede, laaggeletterdheid, schooluitval, integratie… Ook de drempels naar voorzieningen verlagen, blijft een aandachtspunt.
Allemaal zaken die te complex zijn om met één beleidsmaatregel of door één actor aan te pakken. 

Het inspiratiepakket 'Samen lokaal verschil maken voor gezinnen, kinderen en jongeren' wil je gids zijn om lokaal het verschil te maken voor gezinnen, kinderen en jongeren. Geïntegreerd werken als middel om impact te realiseren voor gezinnen, kinderen en jongeren.

Inspirerende voorbeelden

Iedereen is ambassadeur in Asse

Loket wordt klein Huis in Sint-Katelijne-Waver

Samenwerken van bij het onthaal in Mortsel

Een Koala met open armen in Hoboken

In de Voorkempen stoppen ze niet aan de gemeentegrens

Het gebouw toont de weg in Schaarbeek