Film Eighth Grade met nabespreking met Davy Nijs

Door Davy Nijs, mediapedagoog

Korte omschrijving

Dertien zijn is nog nooit gemakkelijk geweest, maar opgroeien in het sociale mediatijdperk is een extra uitdaging voor de jongeren van vandaag. Het hoofdpersonage Kayla groeit op omringd door social media. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden advies: “Just be yourself!”. Maar wat als gewoon jezelf zijn niet gewoon vanzelf gaat?

Het ongemakkelijke tienerlijf, de opeens supergênante ouders en het outsider-gevoel, allemaal gekende pubersymptomen. Tegelijkertijd ook nog eens vloggen, je Instagramfeed onderhouden en hilarische Snaps versturen is een relatief nieuwe sociale verplichting. ‘Eighth Grade’ beschrijft een universele ervaring over opgroeien, maar vertelt ook het heel erg specifieke verhaal van de zogenaamde Generatie Z, geboren met de smartphone in de hand.

We bekijken fragmenten uit de film en gaan daarover met elkaar in gesprek, met Davy Nijs als gesprekleider. Davy is al lang geboeid door de interactie tussen opvoeden en social media, en heeft hierover bakken expertise. Die zet hij in bij projecten, trainingen, opvoedingsondersteuning en advies voor organisaties.

Link met congresthema

Sociale media hebben behoorlijk wat impact op jongeren en hun ouders. Ze creëren verbinding, maken nieuwe soorten communicatie mogelijk. Soms zorgen al die nieuwe media voor druk: welk beeld toon ik van mezelf? Is ieders leven behalve het mijne zo perfect? Hoeveel vrienden, hoeveel likes heb ik? Wat als ze nare dingen online over me zeggen? Kritisch leren omgaan met sociale media draagt bij tot meer welbevinden, bij jongeren en bij ouders.

 

Videomateriaal

Contact

Naam: Davy Nijs

Website: www.davynijs.be

Mail: vraaghet@davynijs.be