Els Vandingenen

Els Vandingenen.jpg

Organisatie

vzw Anna- Lena

Talen

Nederlands

Werkdomeinen

  • Baby's,peuters & kleuters
  •  Gedrag en welzijn(emotionele ontwikkeling, pesten, vriendschappen, relaties, ...)
  •  Ouderschap & opvoeding (meertalige opvoeding, opvoeden in 2 culturen, ...)

Contactgegevens

Telefoonnummer: +32 486 67 08 47

Locatie: Kessel-Lo (Leuven)

E-mailadres: evandingenen@gmail.com

 

Over de spreker

Na haar opleiding tot communicatiewetenschapper en een carrière in de Vlaamse TV-sector, voelde Els dat ze meer wilde in haar leven. Dit vond ze in haar vijfjarige opleiding tot dans- en bewegingstherapeut. Wanneer het ouderschap heel wat indrukwekkende ervaringen met zich meebracht (zoals een miskraam, een spoedkeizersnede,  verkeerde diagnoses tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte  en daarmee gepaard gaand een verblijf op neonatale intensieve zorgen, …)  werd ze met beide voeten in het moederschap gebracht. De  principes van bewust ouderschap,  opvoeden in vertrouwen (en het overboord gooien van straffen en belonen), opvoeden in verbinding, het belang van grenzen en structuur ,maar ook de uitdagingen van het ouderschap zijn onderwerpen die me mateloos boeien. Ze volgde dan ook al talloze opleidingen binnen deze materie.

Alles wat ze zelf ervaar en doorleef, alles waar ze zo rotsvast is overtuigd, wilt ze graag delen met de wereld. Immers, ze droomt van een wereld waarin mensen gewoon goed in hun vel zitten en op die manier op een warme en verbonden manier met elkaar kunnen omgaan. Een wereld waarin competitie en prestatie plaats maken voor echt leven, liefde en verbondenheid tussen mensen; dat is waar ze graag haar steentje wil aan bijdragen.

Omschrijving

Straffen en belonen blijken niet zo'n goed idee. Kijken we maar naar de talloze burn-outs en andere stressgerelateerde aandoeningen die de huidige actieve generatie treffen. Opgroeien in een omgeving waar heel veel moet en weinig mag, blijkt later zijn tol te eisen.

Pas wanneer we opvoeden zien als het letterlijk voeden van onze kinderen met de nodige aandacht, respect en medeleven, gepaard met duidelijke grenzen en een sterk houvast, kunnen onze kinderen uitgroeien tot hun grootste potentieel. Immers, kinderen die goed gehecht zijn, zijn later meer zelfverzekerd, zitten beter in hun vel, hebben een positiever zelfbeeld en zijn beter in staat om betekenisvolle relaties aan te gaan. En ook grenzen, structuur en rituelen zijn nodig voor een stevige basis. 

We gaan dieper in op de nadelen van opvoeden met straffen, belonen, time-outs en dikke duimen….en vooral hoe het anders kan.

De lezing is gebaseerd op vormingen en vakliteratuur binnen deze materie. En alles wat wordt verteld is letterlijk doorleefd en vooral doorvoeld in de dagelijkse praktijk van het opvoeden. Op die manier komen niet alleen de voordelen, maar ook de moeilijkheden en valkuilen aan bod.

Kostprijs

300 euro

Regio