Een huis met een inspraaktraject in Hamont-Achel

Toen er een fysiek Huis van het Kind zou komen, koos Hamont-Achel ervoor om dit samen met de burgers uit te werken: er werd een participatietraject opgestart. Burgers werden uitgenodigd op een focusgroep, en de gekende partners spraken mensen persoonlijk aan, zodat alle lagen van de bevolking betrokken waren. De thema’s vrije tijd, welzijn en opvang kwamen het sterkst naar voren, waarbij mensen aangaven dat ze die graag gecombineerd zagen. 

Het lokaal bestuur vond het belangrijk om bottom-up te werken, de vrijwilligers wilden hun projecten graag uitbouwen los van de politiek. Uiteindelijk werden er binnen het Huis een aantal werkgroepen opgericht aan de hand van de noden die door de burgers werden gesignaleerd, rond huiswerk, spelen, onthaal, diversiteit, jongeren en duurzaamheid. 

Ondertussen zijn participatietrajecten gemeengoed geworden binnen de gemeente: er werd met de jongeren participatief gewerkt rond de verhuizing van het skatepark, met alle inwoners rond de uitbouw van het gemeentepark en recent rond het aanbod buitenschoolse kinderopvang, naar aanleiding van het nieuwe decreet. 

Contactgegevens

Huis van het Kind Hamont- Achel

coördinator Veronique Vos

vvos@hamont-achel.be

Bijdrage in het magazine Huizen van het Kind