Domo, Door Ondersteuning Mee Opvoeden

Auteur :

DOMO

Jaar van publicatie :

2020

Type :

Praktijkbeschrijving


Domo biedt ondersteuning aan huis aan kwetsbare, kansarme gezinnen met kinderen tot 12 jaar.  Domo betekent ‘aan huis’ maar staat ook voor ‘Door Ondersteuning Mee Opvoeden’. De ondersteuning gebeurt door vrijwilligers. Een vaste vrijwilliger gaat éénmaal per week aan huis en dit gedurende een ruime periode.  De vrijwilliger steunt het gezin als ‘vriend aan huis’.  De rode draad doorheen de werking is preventie door presentie. Het unieke in de Domo-werking is dat één vrijwilliger éénmaal per week bij één gezin aan huis gaat.

Uitwisselingsdag mobiele begeleiding – Homestart Nederland - 10 maart 2020

Naar aanleiding van het updaten van de praktijkbeschrijving Domo  en contacten met Homestart Nederland organiseerde EXPOO een uitwisselingsdag voor medewerkers mobiele begeleiding.

Presentatie DOMO Vlaanderen door Karlien Craps, coördinator Domovzw

Presentatie Home-Start Nederland door Gerda Groen, projectleider Home-Start Nederland

Presentatie Mobiele begeleiding als netwerkversterking voor kwetsbare gezinnen, reflecties door Kristin Nys, Kenniscentrum Gezinswetenschappen
(onderzoek)

Verslag thematafel vrijwilligers

Verslag thematafel multiculturaliteit met intro door Naima Lafrarchi

Nieuws

Sinds 1 oktober 2020 is Domo vzw lid van Home-Start Worldwide. Door dit lidmaatschap maken ze deel uit van een internationale beweging van gezinsondersteunende initiatieven waar vrijwilligers gezinnen krachtgericht en netwerkversterkend aan huis ondersteunen.
Naast de bestaande afdelingen van Domo vzw - Domo Leuven, Aarschot, Vilvoorde, Aalst, Ninove, Diest & Scherpenheuvel-Zichem, Zaventem en Beringen - stapten ook Domo Hasselt vzw en StapSteen vzw mee in het Home-Start verhaal. Samen maken ze deel uit van Home-Start Vlaanderen.  Meer op de vernieuwde website.