Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Dream to grow
De ‘Dream to grow’-campagne brengt op initiatief van de 11 REYN-landen verhalen van Romaprofessionals die in kinderopvang, het kleuteronderwijs, en in spel en ontmoetingsplekken werkzaam zijn. De campagne wil meer Roma-rolmodellen in deze basisvoorzieningen.
-
Samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal en Huis van het Kind
-
Geïntegreerd Breed Onthaal voor dummies
-
Vroege ontwikkeling alle kansen geven
Boek over Infant Mental Health met praktische handvatten. Deel 1: ontwikkeling van jonge kinderen, uitdagingen van het ouderschap en het ontstaan van de ouder-kindrelatie in verschillende omstandigheden. Deel 2: ouderschap, de vroege relatie tussen ouders en kind, de ontwikkeling van regulatie en van gehechtheid, en het belang van spel.
-
Een GPS voor gezinnen
In dit boek neemt Guy Bosmans je mee terug naar de basis: de behoefte om te zorgen en verzorgd te worden. Hij laat zien waar wij en onze kinderen kunnen verdwalen, wat daaraan ten grondslag ligt en welke overtuigingen en behoeften we hebben ten aanzien van onze kinderen en omgekeerd.
-
Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn.
Een meertalige opvoeding is een mooi cadeau voor een kind. Meertalige kinderen zijn flexibeler en bouwen een enorme woordenschat en een groot referentiekader op. Een meertalige opvoeding heeft bovendien een positieve invloed op hun cognitieve ontwikkeling. Recent wetenschappelijk onderzoek geeft verrassende inzichten in hoe kinderen verschillende talen tegelijkertijd leren. Meertalig opvoeden gaat echter niet vanzelf en vaak stuiten meertalige gezinnen op dezelfde moeilijkheden en vragen.
-
Het meertalige kind. Een eerste kennismaking.
Hoe leert een kind tegelijkertijd verschillende talen? Hoe schakelt hij over tussen de taal thuis en die op school? Hoe moet je als leerkracht op school het gedrag van een meertalig kind beoordelen? Het zijn lastige vragen waarop in dit boek op toegankelijke en enthousiasmerende wijze antwoord gegeven wordt. De auteur is kind van migrantenouders en moeder in een gezin waarin drie talen worden gesproken.
-
Hoe kinderen meertalig opgroeien
Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen meertalig op te voeden. In deze gids tonen de auteurs dat meertalig opvoeden perfect mogelijk is en een verrijking kan zijn voor de kinderen en het gezin. Dat geldt niet alleen voor de combinatie van Nederlands met Europese talen als Frans en Engels, maar ook wanneer Nederlands gecombineerd wordt met talen zoals Arabisch, Turks of Swahili. Het boek is erg praktisch van opzet, en bevat talrijke tips en voorbeelden uit de Nederlandse praktijk.
-
Het succes van tweetalig opvoeden, gids voor ouders en opvoeders
Dit boek is bedoeld voor ouders en opvoeders die te maken hebben met tweetalige opvoeding. Tweetaligheid komt steeds vaker voor doordat mensen naar andere landen vertrekken om daar te gaan wonen en werken. Dit boek wil ouders en opvoeders helpen om de vraag te beantwoorden of het al dan niet een goed idee is om hun kinderen tweetalig op te voeden. Enkele hoofdstukken geven inzicht in de taalontwikkeling van eentalige en tweetalige kinderen. Voorts gaan de auteurs in op de vraag hoe ouders een tweetalige opvoeding het best kunnen aanpakken.
-
Meertaligheid en onderwijs
Nederland en Vlaanderen worden steeds meertaliger. Die talige diversiteit is een rijkdom voor de samenleving en het onderwijs, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Enerzijds wordt meertaligheid gezien als een cruciale katalysator op het vlak van burgerschap en economie. Anderzijds, wordt het aangewezen als een oorzaak van achterstanden bij leerlingen met een meertalige achtergrond. In dit boek delen verschillende schrijvers hun visies, ervaringen, problemen én best practices op het gebied van meertaligheid.
-
Over het straffen en belonen van kinderen
Hoe schadelijk is 'de pedagogische tik'? Is het wel nodig om te straffen of te belonen? Welke opvoedingsstijl is de beste om je kinderen te laten opgroeien tot gelukkige volwassenen? Experts geven een wetenschappelijk verantwoorde kijk op opvoeding.
-
Jeugd met migratieachtergrond
Het Nederlands Jeugd Instituut bundelde op een webpagina informatie over het werken met jongeren met een migratieachtergrond. Hoe begeleid je deze kinderen en jongeren en hoe sluit je aan bij hun leefwereld (en die van hun ouders) ? Ook veel achtergrondinformatie over opgroeien en opvoeden in een migratiecontext, cijfers en tools. De informatie richt zich zowel op ouders, professionals als beleidsmakers.
-
Nieuwsbrief over ouderschap
De Brusselse VZW RoSa informeert, sensibiliseert en documenteert over gendergerelateerde kwesties en feminisme. De VZW publiceert oa een driemaandelijkse nieuwsbrief ('Uitgelezen') over hun bibliotheekcollectie. Iedere editie werkt telkens rond één thema met een aanwinstenlijst, boekbesprekingen, interviews en meer. De Uitgelezen van Herfst en Winter 2021 gaat dieper in op het thema ouderschap en verschillende aspecten die daaraan verbonden zijn, zoals opvoeding, het gezin, kinderkeuze, de verschillende (nieuwe) vormen van ouderschap, machtsverhoudingen en genderrollen.
-
School in zicht
School in zicht startte in 2006 in Antwerpen-Noord en Oud-Borgerhout. Van de 27 scholen waren er 25 met bijna uitsluitend kansarme leerlingen. Beide wijken trokken nochtans al jaren kansrijke gezinnen aan – maar die kozen niet voor scholen in de buurt. Via de gemeenschappelijke activiteiten van School in zicht, vonden in 5 jaar tijd meer dan 340 kansrijke leerlingen wel de weg naar de buurtschool. Onder andere doordat ze ook elkaar ontmoetten, voelden deze jonge gezinnen zich gesteund in hun schoolkeuze. Sindsdien rolt het project gestaag uit in Vlaanderen.
-
Taalstimulering en meertaligheid: visietekst
Taalstimulering en meertaligheid
-
De rechten van kinderen in de integrale jeugdhulp
Een brochure voor ouders en volwassenen die instaan voor de opvoeding van minderjarigen, met informatie over de rechten van kinderen en jongeren in de integrale jeugdhulp, en wat dat voor een ouder of opvoedingsverantwoordelijke betekent.
-
Een verpletterend gevoel van verantwoordelijkheid. Waarom ouders zich altijd schuldig voelen.
Journaliste Kaat Schaubroeck interviewde ouders die zich om uiteenlopende redenen schuldig voelen tegenover hun kinderen en die open hun verhaal wilden vertellen. Maar bestaan er wel recepten om kinderen gelukkig te maken? Hoeveel impact heb je als opvoeder? En wie beschermt de ouders nog in een maatschappij die zo nadrukkelijk het geluk van kinderen lijkt na te jagen? Dit boek biedt een verfrissende kijk op het ouderschap.
-
#Participatietalks
#ParticipatieTalks is een reeks van 5 films waarin jeugdhulporganisaties en ouders in de jeugdhulp uit Vlaams-Brabant praten over hun visie en praktijken van ouderparticipatie. De films zijn gemaakt naar aanleiding van een vraag van het Intersectoraal Regionaal Overleg Jeugdhulp Vlaams-Brabant in 2019 om gedurende twee jaar een actie te doen in het kader van een belangrijk thema binnen hun regioplan, namelijk Cliëntparticipatie.
-
Goed omringd
De afgelopen 4 jaar ging Lus met kinderen en jongeren aan de slag om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar een vertrouwenspersoon. Ook als deze gevonden was, bleef Lus op post. De opgedane ervaringen zijn gebundeld in het project ‘Goed omringd?! Vertrouwenspersonen in de jeugdhulp’.
-
Pedagogisch Adviseren
Pedagogisch adviseren is een gemakkelijk toegankelijke vorm van kortdurende individuele ondersteuning van ouders, bij lichte opvoedingsproblemen. Een pedagogisch geschoolde medewerker biedt deze ondersteuning aan op basis van de vraag van de ouder(s) en sluit aan bij de sterktes van de betrokkenen.