Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
The role and place of ECEC in integrated working, benefitting vulnerable groups such as Roma
Dit rapport onderzoekt de toegevoegde waarde en de voorwaarden voor geïntegreerd werken, en de cruciale rol die de ECEC-voorzieningen hebben om alle gezinnen, maar vooral de kwetsbare en achtergestelde gezinnen, beter van dienst te kunnen zijn. Aparte aandacht wordt besteed aan Roma-kinderen en hun families als een van de meest kwetsbare groepen in Europa, vaak gevangen in een vicieuze cirkel van armoede, uitsluiting en discriminatie.
-
Inspiratiegids DIVA's tegen armoede
Als vrouwen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, ontstaat er iets waardevols! Drie jaar lang ontmoetten vrouwen met een migratieachtergrond en KVLV-leden elkaar binnen het project DIVA’s Samen tegen Armoede. Samen zetten ze in op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.
-
Zomerscholen in Vlaanderen 2020: evalueren en inspireren. Onderzoeksrapport.
-
Samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal en Huis van het Kind
-
Geïntegreerd Breed Onthaal voor dummies
-
Anders omgaan met jongeren en jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid
Exploratief onderzoek naar Open Hart Cirkels, een aanpak van jongeren met psychische kwetsbaarheid
-
Vroege ontwikkeling alle kansen geven
Boek over Infant Mental Health met praktische handvatten. Deel 1: ontwikkeling van jonge kinderen, uitdagingen van het ouderschap en het ontstaan van de ouder-kindrelatie in verschillende omstandigheden. Deel 2: ouderschap, de vroege relatie tussen ouders en kind, de ontwikkeling van regulatie en van gehechtheid, en het belang van spel.
-
Verschil in recidivetrends onder jeugdigen
De verschillen in recidive onder jonge plegers van delicten zijn toegenomen. Man zijn, eerdere delicten hebben gepleegd en een jonge leeftijd bij het eerste justitiecontact zijn sterke risicofactoren voor recidive. Het is de moeite waard om extra hulp in te zetten voor jonge delinquenten met die kenmerken, concludeert het WODC uit een analyse van recidivecijfers.
-
Masterproef: De ontwikkeling van een meetinstrument voor Nieuwe Autoriteit
TEST
-
Onderweg. Hoe beleven kinderen op de vlucht hun schooltijd en vrije tijd ?
'Onderweg’ liep tussen 2019 en 2021 aan het expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School van de Karel de Grote Hogeschool. In een eerste deel onderzochten de onderzoekers tijdens een belevingsonderzoek hoe kinderen op de vlucht hun vrije tijd en hun schooltijd beleven. In een tweede deel verkenden ze met behulp van een actieonderzoek manieren om het welbevinden en de sense of belonging van kinderen op de vlucht te verhogen. Het onderzoek mondde uit in een rapport en een narratieve website.
-
Ondersteuningsbehoeften en tevredenheid van Vlaamse pleegouders
Nieuwsbrief 13 van het Kenniscentrum Pleegzorg is een samenvatting van een recent onderzoek naar de ondersteuningsbehoeften en tevredenheid van Vlaamse perspectiefbiedende pleegouders. Dit is belangrijk omdat hoge ondersteuningsbehoeften en een lage tevredenheid van pleegouders geassocieerd zijn met het voortijdig ongepland aflopen van plaatsingen om negatieve redenen (breakdown). In deze nieuwsbrief wordt gefocust op de ondersteuningsbehoeften en de tevredenheid over de samenwerking en relatie met het pleegkind. Alle vijf Vlaamse diensten voor pleegzorg werkten mee aan dit onderzoek.
-
Pesten heeft ook langetermijngevolgen
Gepest worden kan niet alleen op de korte termijn leiden tot mentale problemen, maar ook langetermijngevolgen hebben voor jongvolwassenen die tijdens hun adolescentie gepest werden. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University, de Universiteit Antwerpen en de Open Universiteit Heerlen.
-
Parents as agents of change. Parental empowerment and child behavioral problems in families receiving family treatment
Families with multiple problems represent a vulnerable group in society. Parents and children in these families face difficulty in improving their complex situation, despite great desire and effort. Some of these families enter youth care, such as family-centered treatment. In family-centered treatment, empowering parents is seen as an important way to achieve positive treatment outcomes in the short and long term, such as in the behavior of children.
-
Digitale inclusie: essentiële diensten online toegankelijk voor iedereen ?
In een samenleving waarin een permanente internetverbinding en dienstverlening-op-afstand de norm zijn geworden, wil de studie in de eerste plaats de balans opmaken van twee actuele aspecten van de sociaal-digitale ongelijkheid: het eerste betreft de ongelijkheid die verband houdt met de kwaliteit en de context van de toegang tot het internet; het tweede betreft de ongelijkheid inzake het gebruik van essentiële digitale diensten en de voordelen die daaruit voortvloeien.
-
Benefits of extracurricular activities for children
The aim of this research note is to help inform policymakers and other stakeholders about the benefits ECAs can have for children, including on social inclusion outcomes, as well as ways to improve access for disadvantaged and vulnerable children to these activities.
-
Betrekken van ouders
Het vergroten van ouderbetrokkenheid – activiteiten van ouders thuis en op school ter ondersteuning van het leren van hun kind – kan gemiddeld een leerwinst van twee tot drie maanden opleveren. Dat maakt ouderbetrokkenheid een krachtig instrument om leerachterstanden terug te dringen. Dit geldt zowel voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden bij jonge kinderen, als voor het aanleren van non-cognitieve (sociale) vaardigheden bij oudere kinderen. Door ouders meer te betrekken bij het onderwijs van hun kinderen kunnen scholen hun invloed substantieel verbreden.
-
StroomOP. Wetenschappelijk onderzoek over het vermijden en verkorten van gesloten plaatsingen.
Hoe voorkomen we dat jongeren in een gesloten instelling van de JeugdzorgPlus belanden? En is een gesloten plaatsing echt niet te voorkomen, hoe kunnen de jongeren dan zo snel mogelijk de JeugdzorgPlus weer verlaten? Over deze vragen hebben wetenschappers, onderzoekers, ervaringsdeskundigen, bestuurders en zorgprofessionals zich gebogen.
-
The Importance of Mothers’ and Fathers’ Positive Parenting for Toddlers’ and Preschoolers’ Social-Emotional Adjustment
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat positief opvoeden belangrijk is voor de sociaal-emotionele aanpassing van kinderen – het succesvol reguleren van emoties en gedrag. Waar we nog niet veel van weten is welk opvoedgedrag de sociaal-emotionele aanpassing meer of beter ondersteunt. Ook is nog onbekend of het uitmaakt of de vader of moeder handelt. Collega’s aan @UtrechtUniversity hebben onderzoek naar deze vragen gedaan bij vaders en moeders van 446 Nederlandse gezinnen met een peuter of kleuter. (Artikel in het Engels)
-
Je bent jong en … je zorgt
Jonge mantelzorgers zijn volgens een ruime definitie kinderen die opgroeien bij een gezinslid met een langdurige ziekte of beperking. Meer strikte definities stellen dat jonge mantelzorgers thuis meer dan gebruikelijk taken en verantwoordelijkheden opnemen. Dit rapport maakt een schatting van het aantal jonge mantelzorgers in Vlaanderen in ruime en strikte zin. Bovendien wordt aandacht besteed aan hun profiel, hun taakopname, hun welzijn en gezondheid, hun vrije tijd en hun schoolervaringen.
-
Jonge mantelzorgers in de kijker. Resultaten en aanbevelingen vanuit drie onderzoeksrapporten
Jonge mantelzorgers zijn volgens het Vlaams mantelzorgplan 2016-2020 ‘kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of een ander gezinslid die bijzondere zorgen nodig heeft. Het kan gaan om chronische ziekte of fysieke handicap, een psychische ziekte, verslavingsproblematiek of mentale handicap. Meestal gaat het om thuiswonende kinderen die onder één dak wonen met het zieke gezinslid’.