Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
The role and place of ECEC in integrated working, benefitting vulnerable groups such as Roma
Dit rapport onderzoekt de toegevoegde waarde en de voorwaarden voor geïntegreerd werken, en de cruciale rol die de ECEC-voorzieningen hebben om alle gezinnen, maar vooral de kwetsbare en achtergestelde gezinnen, beter van dienst te kunnen zijn. Aparte aandacht wordt besteed aan Roma-kinderen en hun families als een van de meest kwetsbare groepen in Europa, vaak gevangen in een vicieuze cirkel van armoede, uitsluiting en discriminatie.
-
Inspiratiegids DIVA's tegen armoede
Als vrouwen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, ontstaat er iets waardevols! Drie jaar lang ontmoetten vrouwen met een migratieachtergrond en KVLV-leden elkaar binnen het project DIVA’s Samen tegen Armoede. Samen zetten ze in op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.
-
Operatie Geslaagd
Onder de noemer ‘Operatie Geslaagd’ verzamelt Gent alle acties die in Gent ondernomen worden tegen vroegtijdig schoolverlaten.
-
European Toolkit for Schools: Promoting inclusive education and tackling early school leaving
The European Toolkit for Schools offers concrete ideas for improving collaboration within, between and beyond schools with a view to enabling all children and young people to succeed in school. School leaders, teachers, parents and other people involved in different aspects of school life can find helpful information, examples of measures and resource material to inspire their efforts in providing effective and high-quality early childhood and school education. The aim of the Toolkit is to support the exchange and experience among school practitioners and policy makers.
-
Samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal en Huis van het Kind
-
Geïntegreerd Breed Onthaal voor dummies
-
Vroege ontwikkeling alle kansen geven
Boek over Infant Mental Health met praktische handvatten. Deel 1: ontwikkeling van jonge kinderen, uitdagingen van het ouderschap en het ontstaan van de ouder-kindrelatie in verschillende omstandigheden. Deel 2: ouderschap, de vroege relatie tussen ouders en kind, de ontwikkeling van regulatie en van gehechtheid, en het belang van spel.
-
Fold-up meeting diversiteitscommunicatie
-
Over het straffen en belonen van kinderen
Hoe schadelijk is 'de pedagogische tik'? Is het wel nodig om te straffen of te belonen? Welke opvoedingsstijl is de beste om je kinderen te laten opgroeien tot gelukkige volwassenen? Experts geven een wetenschappelijk verantwoorde kijk op opvoeding.
-
Podcast over opvoedvragen van ouders met een migratie achtergrond
In de podcast ‘De opvoedshow’ gaat Bastin Alexander in gesprek met KIS (Kennisplatform Integratie en Samenleving)-onderzoeker Marjolijn Distelbrink over opvoedvragen van ouders met een migratieachtergrond.
-
Ferre Laevers: ‘Geen afvinklijstjes maar betrokkenheid & welbevinden’
Ferre Laevers is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leuven en directeur van het instituut voor ervaringsgericht onderwijs CEGO. Onder zijn bezielende leiding zijn er in Vlaanderen andere indicatoren ontwikkeld om de pedagogische kwaliteit te meten: welbevinden en betrokkenheid. Marike Vroom interviewde hem voor de podcast van Kinderopvangtotaal.
-
#Participatietalks
#ParticipatieTalks is een reeks van 5 films waarin jeugdhulporganisaties en ouders in de jeugdhulp uit Vlaams-Brabant praten over hun visie en praktijken van ouderparticipatie. De films zijn gemaakt naar aanleiding van een vraag van het Intersectoraal Regionaal Overleg Jeugdhulp Vlaams-Brabant in 2019 om gedurende twee jaar een actie te doen in het kader van een belangrijk thema binnen hun regioplan, namelijk Cliëntparticipatie.
-
Goed omringd
De afgelopen 4 jaar ging Lus met kinderen en jongeren aan de slag om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar een vertrouwenspersoon. Ook als deze gevonden was, bleef Lus op post. De opgedane ervaringen zijn gebundeld in het project ‘Goed omringd?! Vertrouwenspersonen in de jeugdhulp’.
-
Dialoogdag Groeien naar ouderschap 17 juni 2016 - Carolien Gravesteijn - filmpje
Dialoogdag Groeien naar ouderschap 17 juni 2016 - Carolien Gravesteijn - filmpje
-
Gespreksstarters
Alsmaar meer gemeenten willen niet meer verkokerd werken rond armoede. Ze starten daarom met een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie waarin ze de krachten bundelen voor complexe beleidsuitdagingen. Demos ondersteunt die lokale netwerken en krijgt dus regelmatig heel wat vragen over de organisatie en aanpak in lokale netwerken. De reeks filmpjes en bijhorende pdf bieden een antwoord op veel van die vragen.
-
Is alles de schuld van je ouders ?
Ouders kunnen je steun en toeverlaat zijn. Ze helpen je uit de nood, geven je een duwtje in de rug, spreken je bemoedigende woorden toe. Langs de andere kant kunnen ouders je ook in de problemen brengen. Ouders kunnen je negeren, verwaarlozen, verlaten. Psycholoog Guy Bosmans (KU Leuven) buigt zich over de ouder-kind dynamiek.
-
De pedagogische tik
Audio- fragment uit het Radio 1- programma De Wereld vandaag (4 mei 2021): CD&V heeft een wetsvoorstel ingediend om geweld bij de opvoeding van kinderen te verbieden, maar N-VA-Kamerlid Theo Francken is het niet eens met dat voorstel. Hij vindt dat een 'pedagogische tik' wel nog moet kunnen. Hoe kijkt Karla Van Leeuwen, professor gezinspedagogiek (KU Leuven) naar deze discussie?
-
Lezing: De ene vader is de andere niet door Hans Van Crombrugge
Hans van Crombrugge gaf deze lezing tijdens de MeerManMag dagen van Stad Leuven, M Leuven en MoveMen. Wie zijn die mannen in de opvoeding? Zijn er vrouwelijke en mannelijke dimensies in de opvoeding en zo ja, zijn deze gendergerelateerd? Wat impliceert dit voor de kinderen?
-
Luister naar: 'We slaan de brug !'
Deze podcastreeks schetst hoe brugfiguren in meer dan 40 basisscholen en 13 secundaire scholen de brug slaan tussen school, gezin en buurt.
-
Webinar kwetsbaarheid en veerkracht in Brussel
Welke hefbomen benoemen Brusselse eerstelijnswerkers om de armoede van gezinnen met kinderen in Brussel aan te pakken en welke initiatieven spelen daar al op in ?