Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Lokaal samenwerken aan kindvoorzieningen
Veel gemeenten zoeken naar mogelijkheden om de ontwikkeling van meer samenhang tussen kinderopvang, primair onderwijs en kindnabije zorg te stimuleren. Dat is geen eenvoudige opgave. Deze handreiking vat ervaringen samen. Kern van de handreiking is een dashboard waarop u alle knoppen vindt waaraan u kunt draaien als u meer samenhang wilt in de voorzieningen voor kinderen.
-
De participatiehefboom
De Participatiehefboom is een tweedelig boek dat lokale besturen en derde organisaties een concrete ruggensteun wil bieden om participatie aan het lokaal sociaal beleid op een creatieve en laagdrempelige manier tot leven te roepen. Het eerste deel, de 'participatiehefboom: Methodes', geeft je stap voor stap inzicht in het opzetten van tien beklijvende participatieprocessen. Het tweede deel, 'Participatiehefboom: Handvatten', reikt je een waaier van een twintigtal participatie-activiteiten en -kanalen aan die sterk variëren qua opzet, intensiteit en duurzaamheid.
-
Leren samenwerken tussen organisaties.
Goed kunnen samenwerken is voor de toekomst van iedere organisatie van groot belang. Het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen organisaties blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn. Dit boek helpt om de regels en logica van samenwerking te doorzien.
-
Draaiboek De Budgetgidsen
De Budgetgidsen is een buddywerking, ontwikkeld door Samenlevingsopbouw Antwerpen, bedoeld om onderbescherming tegen te gaan. In dit draaiboek werden een hoop tips, getuigenissen en ervaringen om aan de slag te gaan, geïnventariseerd.
-
Quickscan voor onlinehulp in zorg en welzijn
Deze quickscan van de Arteveldehogeschool is een hulpmiddel om snel een overzicht te krijgen van houvasten en valkuilen bij het implementeren van onlinehulp in jouw organisatie. Deze scan focust op 9 aspecten: visie op onlinehulp – onlinehulpaanbod – cliënten en onlinehulp – medewerkers en onlinehulp – hadware, software en internet – relaties en deontologie – strategische partners – promotiekanalen – kosten en opbrengsten.
-
Geboren en getogen.
In deze studie heeft Kennisplatform Integratie & Samenleving exploratief onderzoek gedaan naar de betekenis van binding in relatie tot identiteitsbeleving bij jongeren met een migratieachtergrond uit de leeftijdscategorie van 16-24 jaar van de tweede en derde generatie.
-
Visietekst dept Cultuur, VVSG en Opgroeien over kunst en cultuur voor 0 tot 4-jarigen
Gezamenlijke visietekst van de genoemde organisaties, die ook ingaat op concrete doelstellingen en acties.
-
Aan de slag met buurtgerichte zorg
Dit cahier is een concrete operationalisering van inspiratie nota's zorgzame buurten.
-
Webinar met I.M.P.A.C.T.
In dit draaiboek lees je hoe je in zes stappen een succesvol webinar (online lezing) kan organiseren. Je leest er ook een aantal inspirerende praktijkverhalen.
-
Inter-agency working
Evidence from Europe and future directions
-
Vroege ontwikkeling alle kansen geven
Boek over Infant Mental Health met praktische handvatten. Deel 1: ontwikkeling van jonge kinderen, uitdagingen van het ouderschap en het ontstaan van de ouder-kindrelatie in verschillende omstandigheden. Deel 2: ouderschap, de vroege relatie tussen ouders en kind, de ontwikkeling van regulatie en van gehechtheid, en het belang van spel.
-
Intesystoolkit
-
Scholen hebben een unieke positie voor kwetsbare gezinnen
-
De rol van vaders in de opvoeding
-
Moeders van de tweede generatie: hun waarden en behoeften aan steun
-
Toolbox empowerment
-
Theory of change in 10 steps
-
Creating your theory of change
-
Theory of change. Basics
-
Maak jouw organisatie inclusief