Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Studie- en gezinsondersteuning
We werken momenteel aan deze pagina
-
Home-start: effectief en betaalbaar
Voor alle ouders is opvoeden soms best lastig, maar meestal komen ze er samen uit of met behulp van hun netwerk. Maar soms lukt dat ook niet, dan blijven ouders rondlopen met hun vragen, hun onzekerheden en wordt het groter en groter. Op het moment dat ze er met een andere opvoeder over kunnen praten lucht dit vaak enorm op. Wanneer ouders zelf niemand binnen hun netwerk hebben bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen, kan een vrijwilliger van Home-Start ingezet worden. Blik op Hulp interviewde projectleider Gerda Groen over de manier waarop dit programma al enkele decennia ouderschap versterkt
-
Wegwijs in het persoonsvolgend budget voor meerderjarigen
Een persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u zorg en ondersteuning kunt kopen. Die zorg en ondersteuning kunt u kopen binnen uw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders. Het persoonsvolgend budget is bedoeld voor meerderjarige personen die door hun handicap intensieve of frequente ondersteuning nodig hebben. Deze brochure geeft wegwijsinformatie over het persoonsvolgend budget.
-
Lokaal samenwerken in zorgzame buurten
Een zorgzame buurt komt er niet vanzelf. Dat blijkt uit de verhalen van de 35 initiatieven die het Fonds Dr. Daniël De Coninck de afgelopen twee jaar ondersteunde via open projectoproepen om lokaal werk te maken van zorgzame buurten.
-
Physical punishment has a cascading effect on children's behavioral problems and literacy
Children who were physically disciplined by their parents in kindergarten had more externalizing problems in first grade, slower rates of literacy learning from K-8, and ultimately, lower overall literacy skills by eighth grade.
-
Evaluatieblauwdruk Sint-Niklaas
De opmaak van een evaluatieblauwdruk is een essentieel bestanddeel van impactgericht werken. Dit is de blauwdruk van het buurtgericht netwerk Gazometer in Sint-Niklaas
-
Online leren met mensen in armoede ? Dit zijn onze 10 tips
In oktober organiseerde Socius een webinar over sterke online leerprocessen. Op het einde inventariseerden we bij de deelnemers leervragen over online didactiek. Er waren veel vragen over online leren met kansengroepen: mensen in armoede, mensen met een verstandelijke handicap, senioren en anderstaligen. Maar de kennis- en handelingsbasis op dit vlak ontbreekt vaak, ook bij ons. Daarom brachten we vier keer zes beroepskrachten samen om uit te wisselen over hun drempels en succesformules. We delen hun inzichten met jou in vier blogs. De eerste in het rijtje: online leren met mensen in armoede.
-
Tieners ertussenuit? Over zitbanken, echte tienerplekken en een doel om naartoe te gaan
In het Magazine van Kind en Samenleving komen regelmatig tieners aan het woord over de kleine, dagelijkse plekken die voor hen belangrijk zijn. Deze keer vertellen Dounia, Hanane en Mariem, alle drie 12 jaar, over hun plekken in Lokeren, het belang om ergens naartoe te kunnen gaan, en hoe dat voor tieners niet altijd zo vanzelfsprekend is.
-
Impactevaluatie: leren uit wat verandert
Sociale professionals zoeken naar manieren om zicht te krijgen op de effecten van hun acties. Impactevaluatie is een nieuwe trend. Sociaal.Net legde zijn oor te luisteren bij enkele pioniers: “Waar het echt om draait, is leren uit wat verandert.”
-
108 Praktische vragen voor de opstart of zelfevaluatie van een kleinschalige wooneenheid
Kleinschalige wooneenheden (KWE) zijn cohousing projecten voor jongvolwassenen (16-25 jaar). KWE zijn een eerste stap naar zelfstandig wonen. In deze cohousing projecten krijgen jongvolwassenen de nodige vrijheid maar ook nabijheid en psychosociale ondersteuning. Sinds 2019 krijgen 26 projecten financiering van het Agentschap Opgroeien om een aanbod KWE uit te bouwen. Deze gids is een concrete uitwerking van de onderzoeksresultaten van een procesevaluatie van de KWE door het steunpunt WVG.
-
Wat een moeder leiden kan. Gelukkig met je werk en met je leven.
Het boek is een persoonlijk verhaal, doorspekt met wetenschappelijke inzichten en vragen om zelf mee aan de slag te gaan.
-
De pubertijd
De pubertijd is een uitdagende periode voor ouders en hun kinderen. Dit boek helpt je de enorm belangrijke band tussen jou en je kind te bewaken, terwijl je tegelijkertijd leert los te laten.
-
Rebelleren kan je leren. Deep democracy met kinderen en jongeren.
Het boek wil alle begeleiders van kinderen en jongeren, in het onderwijs en ook daarbuiten, onmisbare levenscompetenties aanreiken.
-
Veranderingstheorie KOALA Aalst
De opmaak van een veranderingstheorie is een essentieel bestanddeel van impactgericht werken. Dit is de visuele voorstelling van de veranderingstheorie van het aanbod KOALA in Aalst
-
Veranderingstheorie buurtgericht netwerk Oostende
De opmaak van een veranderingstheorie is een essentieel bestanddeel van impactgericht werken. Dit is de visuele voorstelling van de veranderingstheorie van het buurtgericht netwerk in Oostende
-
Ethiek van het gebruik van sociale media in de hulpverlening voor jongeren
Jongeren bereiken, begeleiden en opvolgen via sociale media in een hulpverleningstraject. Hulpverleners testen al enige jaren uit wat kan, mag en werkt. De coronacrisis en de lockdown heeft deze beweging enkel nog versneld. Maar die hulpverlening via sociale media roept toch ook wat ethische en juridische vragen op bij hulpverleners.
-
17 e-inclusie praktijken voor kwetsbare kinderen en jongeren
De corona-lockdown maakte de digitale ongelijkheid bij bepaalde groepen in de samenleving heel zichtbaar. e-inclusie initiatieven zetten zich in op het voorkomen en/of het bestrijden van situaties waarbij hun doelgroepen het risico lopen om digitaal uitgesloten te worden. Zeker kwetsbare kinderen en jongeren verdienen onze aandacht om digitaal mee te kunnen.
-
Digitale inclusie in Vlaanderen. Bij deze organisaties kan je terecht voor advies en expertise.
Tijdens de coronacrisis stelden we vast dat heel wat leerlingen, senioren, nieuwkomers, werklozen, enz. niet verbonden waren met het internet of niet over voldoende vaardigheden beschikten om ten volle te kunnen participeren aan de digitale maatschappij. De overheid, het middenveld, burgers en bedrijven proberen oplossingen te vinden voor onze medeburgers die digitaal uitgesloten zijn. We gingen in gesprek met de mensen achter een aantal van deze organisaties.
-
Zo start je een openbare computerruimte werking
Werken aan digitale inclusie is nodig en kan op verschillende fronten. Eén optie is digitale toestellen zoals computers, tablets of smartphones aanbieden en zorgen voor voldoende internetpunten op publieke plaatsen. Deze gids geeft praktische tips en tricks om een openbare computerruimte, of OCR, in te richten. Hoe kan je zo’n ruimte opstarten? Welke begeleiding bied je best aan? Hoeveel moet dat ongeveer kosten?
-
Literatuuronderzoek Effect van preventie in het jeugdveld
Het Nederlands Jeugdinstituut beschrijft versterking van preventie als een van de vier ingrediënten voor een betere werking van het jeugdstelsel, naast versterking van de basis (een goed pedagogisch klimaat in gezin, buurt, kinderopvang, school), verbetering van de eerste lijn en intensieve hulp met duurzame effecten. In deze literatuurstudie richten we ons op de onderbouwing van de kracht van preventie. Wat weten we over de (kosten)effectiviteit van preventie en waarin hebben we nog meer inzicht nodig?