Documentatiecentrum
Op zoek naar informatie over opvoeding, opvoedings- en gezinsondersteuning?
In dit documentatiecentrum vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken, presentaties, materialen, folders voor ouders, .... in één centrale databank.
Je kan ook zoeken op type ( bijv. een document, een video) , het jaar van publicatie, thema, ...
De databank geeft automatisch een selectie volgens publicatiedatum.
EXPOO TV
Specifiek op zoek naar die ene EXPOO video om te herbekijken of te gebruiken? EXPOO TV verzamelt alle video’s die EXPOO gemaakt heeft. Gebruik ze vrij ter inspiratie.
Interessant document?
Ken je of heb je zelf interessante documentatie voor het documentatiecentrum? Laat het weten aan EXPOO.
-
Emoties in scheidingsonderhandelingen (factsheet 11)
Het Ipos project beoogt scheidingstrajecten te optimaliseren met als doel de levenskwaliteit van gezinnen tijdens en na een scheiding te verhogen. Hiervoor worden gedurende vier jaar personen in scheiding, hun kinderen en scheidingsdeskundigen bevraagd en opgevolgd aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten.
-
Breintjes van kleintjes - Boek
Wat is een gezonde ontwikkeling van baby's, peuters en kleuters? Wanneer gaan ze zitten, lopen, tekenen? Wat kunnen ze horen en zien? Wanneer beginnen ze met praten, met spelen? Hoe kun je kinderen zo goed mogelijk bijstaan in hun ontwikkeling? Recente ontdekkingen wijzen uit dat individuele variaties in de hersenen kunnen leiden tot verschillen tussen kinderen in energie, oplettendheid, angst en verlegenheid.
-
Oudercursus
Een oudercursus is een reeks bijeenkomsten waarin ouders informatie krijgen, discussiëren, ervaringen uitwisselen en vaardigheden oefenen i.v.m. de opvoeding.Deze reeks bijeenkomsten loopt gedurende een bepaalde periode en vindt regelmatig plaats. Het gaat om een vaste groep ouders met een of twee vaste begeleid(st)ers.
-
De tandwielmethodiek
De methodiek richt zich op specifieke kwetsbaarheden en de maatschappelijke positie van de etnische Romaminderheid. Je krijgt inzichten in de moeilijkheden die Roma dagelijks ervaren en die vaak onbekend blijven voor de omgeving. De analyses die in boekdeel twee aan bod komen, verschaffen inzicht in de gekwetste identiteit van Roma. Daardoor wordt de sluier van de vaak onzichtbare leefwereld van Roma gelicht.
-
Digitale inclusie: essentiële diensten online toegankelijk voor iedereen ?
In een samenleving waarin een permanente internetverbinding en dienstverlening-op-afstand de norm zijn geworden, wil de studie in de eerste plaats de balans opmaken van twee actuele aspecten van de sociaal-digitale ongelijkheid: het eerste betreft de ongelijkheid die verband houdt met de kwaliteit en de context van de toegang tot het internet; het tweede betreft de ongelijkheid inzake het gebruik van essentiële digitale diensten en de voordelen die daaruit voortvloeien.
-
Rapport Partnerschap
Recht- op (een Antwerpse vereniging waar armen het woord nemen) bevroeg ouders in armoede hoe zij keken naar een partnerschap tussen ouders en school. Via focusgroepen werden ook scholen, de stad en diverse onderwijspartners over dezelfde materie bevraagd. Het rapport wil via een inkijk in dit proces een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van deze partnerschappen tussen school en ouders.
-
Inclusie en diversiteit - wat, waarom en hoe?
Wat houden diversiteit en inclusie in? Dit literatuuronderzoek laat zien dat de concepten diversiteit en inclusie een veelheid en verscheidenheid aan andere informatie en vraagstukken met zich meebrengen. Dat geeft onder meer aan dat de concepten fundamenteel in alle levensdomeinen verweven zitten. Die verwevenheid vraagt wel om duiding van de verschillende concepten, evenals een visie.
-
Flexibly scheduled early childhood education and care: experiences of Finnish parents and educators
-
Stepping through the door – exploring low-threshold services in Norwegian family centres
-
Mission, samenvatting van de resultaten en leidraad voor Vlaamse steden en gemeenten
Weergave van de resultaten van het Mission- project en suggesties voor een succesvol lokaal beleid rond armoede
-
Presentatie Samen tegen armoede, insteken uit Mechelen
Presentatie die Mathias Vaes gebruikte voor de fold up meeting 'Lokaal samenwerken tegen armoede' van 15 september 2020
-
Inter-agency working
Evidence from Europe and future directions
-
Aan de slag met buurtgerichte zorg
Dit cahier is een concrete operationalisering van inspiratie nota's zorgzame buurten.
-
Worlds of Influence: Understanding What Shapes Child Well-being in Rich Countries
(Engelstalig) Unicef- rapport over het welzijn van kinderen en jongeren in Europa en de factoren die dat welzijn bedreigen.
-
Quickscan voor onlinehulp in zorg en welzijn
Deze quickscan van de Arteveldehogeschool is een hulpmiddel om snel een overzicht te krijgen van houvasten en valkuilen bij het implementeren van onlinehulp in jouw organisatie. Deze scan focust op 9 aspecten: visie op onlinehulp – onlinehulpaanbod – cliënten en onlinehulp – medewerkers en onlinehulp – hadware, software en internet – relaties en deontologie – strategische partners – promotiekanalen – kosten en opbrengsten.
-
Onderwijs en maatschappelijk kwetsbare gezinnen: de onderwijsopdracht ruim(er) bekeken.
HO-Gent onderzoek naar de samenwerking tussen onderwijs en welzijn. Artikel in Welwijs.
-
Inclusieve kinderopvang en aanbevelingen voor versterking
Nav een aantal onderzoeken formuleert Kind en Gezin een toekomstige visie op inclusieve kinderopvang en opportuniteiten voor de versterking ervan.
-
Be-REYN
Netwerk rond inclusie van Roma en Woonwagersbewoners families
-
Rapport: Online veerkracht van welzijns- en geestelijke gezondheidszorgorganisaties in de lockdownperiode
Uit een bevraging bij 270 verantwoordelijken van deelwerkingen in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg blijkt de doorbraak van beeldbellen. Maar dit rapport biedt nog veel meer info, conclusies en aanbevelingen.
-
Opgroeien en opvoeden in vloeibare tijden.
In haar lectorale rede lanceert Kooijmans haar concept Talentologie als een pedagogisch kompas.