Deelthema: Ontmoeting
Sociale steun en cohesie
Naomi Geens deed reeds onderzoek in voorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen naar het kleine ontmoeten, waardevolle interacties tussen ouders en het team en ouders onderling. Wat betekenen deze contacten op vlak van sociale steun en sociale cohesie? In de lezing gaan we hier dieper op in. Zo komen we onvermijdelijk uit op de rol die het team, van vrijwilligers en vaste medewerkers, daarin opneemt.
Ontmoeten in Kortrijk
Ontmoetingsmomenten tijdens de consultaties in het consultatiebureau gaat over meer dan ouders bij elkaar brengen. Er ontstaat erkenning en herkenning. Ouders breiden hun netwerk uit en gaan meer samen spelen met hun kinderen. Door de uitwisseling tussen ouders onderling werken we ook aan sociale cohesie. Succesfactoren, toeleiding en samenwerking met partners komen aan bod in deze workshop.
Door Ilse Huys en Najat Azami Idrissi
Binnen- en Buitenkant van ontmoeten
Opvoedingswinkel Hasselt werkt dagelijks rond sociale cohesie via verschillende manieren van ontmoeting. Aan de hand van foto’s, filmpjes en casussen lichten we toe hoe ontmoeting gebeurt in Hasselt. We brainstormen over casussen en denken na over accenten binnen een ontmoetingsruimte.
Door Cathérine Appermont en Evelien Umans
Pedagogisch medewerkers Opvoedingswinkel Hasselt
Van lotgenoten naar bondgenoten
Fara organiseert ontmoeting tussen mensen met een abortuservaring, ouders die kozen voor een zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose en tienerouders. De workshop wil het aanbod verder bekend maken, belang en meerwaarde bespreken, en de rol van de begeleiding onder de aandacht brengen. Ook de link met Huizen van het Kind komt aan bod.
Door Katleen Alen, stafmedewerker van Fara