De methodiekendoos

De methodiekendoos ‘Ouders in Huis’ biedt ondersteuning in het participatieproces dat je met ouders aangaat. Ze bevat twee concrete werkvormen om ouders en stem te geven in de werking van het Huis van her Kind: de thematische methodiek en de aanbodtoets.

Via de thematische methodiek denken ouders na over wat het Huis van het Kind voor hen kan betekenen. Wat zijn hun verwachtingen en behoeften ornd het aanbod, welke suggesties hebben zij, hoe zijn zij de rol van ouders in het Huis ? De thema’s die aan bod komen zijn opvoeden, ontmoeten, gezondheid, vrije tijd, kinderopvang en participatie.

Dank zij de aanbodtoets kun je, met behulp van pictogrammen, samen met ouders aftoetsen in welke mate de diensterlening en het aanbod afgestemd zijn op hun behoeften. Hoe toegankelijk is het aanbod, hoe toegankelijk zijn de dienstverleners, wat waarderen ouders en welke drempels ervaren zij ?

‘Kids in Huis’ vormt hierbij de uitbreidingsset. Deze doos helpt teams op weg om te werken rond kinderparticipatie en om met kinderen zelf aan de slag te gaan. Zo zitten er tools in voor zelfreflectie over kinderparticipatie en om gesprekken met kinderen te ondersteunen.

Tot slot vind je in de doos nog wat ideeën om een positieve participatiecultuur uit te dragen in je gemeente.

 

Je kan de methodiekendoos ‘Ouders in Huis’ en Kids in Huis’ (beide samen) aankopen voor 145 euro. Bij interesse kan je een mailtje sturen naar info@expoo.be

Vorming in het gebruik van de methodiekendoos

Werk jij als medewerker of vrijwilliger mee aan een Huis van het Kind in je gemeente of regio? En vind je het belangrijk dat het Huis van het Kind een plek wordt voor en van ouders en kinderen?

Dan is deze vorming vast iets voor jou. Tijdens de vorming staan we stil bij de theoretische uitgangspunten en randvoorwaarden voor de organisatie van oudersessies en kids-sessies. We gaan zelf concreet aan de slag met de werkvormen, en is er ruimte om je begeleidersvaardigheden te oefenen. Tenslotte geven we je concrete tips en materialen mee voor de werving van ouders en opvolging van de sessie. Om de sessies te begeleiden, heb je eerst de vorming gevolgd.

Momenteel staan er geen vormingen over dit onderwerp gepland. Mocht je hierin interesse hebben, stuur dan een mailtje naar info@expoo.be.

methodiekendozen
Ouders in Huis
Kids in Huis
professional methodiekendoos