BOUNCE: veerkracht-tools

BOUNCE is een preventief programma dat door vzw Arktos werd ontwikkeld om gewelddadige radicalisering in een vroeg stadium te voorkomen. BOUNCE helpt de veerkracht van (kwetsbare) jongeren ten aanzien van radicale invloeden te versterken en maakt hun sociale omgeving bewust. BOUNCE richt zich dus zowel op de jongeren zelf, als op de omgeving van de jongeren.

BOUNCE: één pakket, drie tools

Het BOUNCE-pakket bestaat uit drie tools, die onderling met elkaar verbonden zijn en elkaar aanvullen.

  • BOUNCE young is een trainingstool om aan de slag te gaan met jongeren. Het versterken van de veerkracht van de jongeren staat daarbij centraal. Een BOUNCE young-training kan zowel voor een reeds bestaande groep georganiseerd worden, als voor een nieuw samengestelde groep.
  • BOUNCE along is een bewustmakingstool voor ouders en eerstelijnswerkers, zoals jeugdwerkers, leiding in de jeugdbeweging, enz. De tool biedt tips, inzichten en praktische oefeningen voor volwassenen uit de sociale omgeving van jongeren, en versterkt hen in hun rol bij de vroegtijdige preventie van gewelddadige radicalisering.
  • BOUNCE up is een train-de-trainer. Je kan (een deel van) je team opleiden om zelf met BOUNCE young en BOUNCE along binnen jouw organisatie aan de slag te gaan.