Radio EXPOO - Kinderopvang - 18 september 2020

Installeerde de coronacrisis een nieuw soort normaal in de kinderopvang? Waarbij de nadruk op hygiëne en veiligheid ervoor zorgt dat ouders niet meer voorbij de deur van de kinderopvang komen en waar een groot deel van de contacten tussen ouders en begeleiders schraler wordt? En hoeveel druk legt deze crisis op de ruimte, letterlijk en figuurlijk, om te spelen? Kunnen kinderen nog ravotten, zelf speelgoed kiezen en een troostende knuffel krijgen?
Radio EXPOO ging in gesprek met Sandra Van der Mespel (VBJK) over de uitdaging om in veranderde omstandigheden maximaal in te zetten op de pedagogische en sociale functie van de kinderopvang. Gasten uit de praktijk en het beleid vertelden hoe zij hun werking hierop aanpassen.
Een uitzending in samenwerking met VBJK en VCOK.

Aan het woord in deze uitzending

Sandra Van Der Mespel - Centrale gast van deze uitzending: algemeen directeur van VBJK, centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen. Tijdens deze coronacrisis draait de kinderopvang op volle toeren. Zo kunnen jonge ouders hun job blijven uitoefenen. “Maar kinderopvang is veel meer dan dat”, Lees hier het volledige artikel ‘Kinderopvang is meer dan een babysit voor de arbeidsmarkt’ van Sociaal.Net

Tom Possemiers - De Wigwam: inclusieve kinderopvang, spel en ontmoeting, en gezinsondersteuning in Kessel-Lo. Wigwam gaat met kinderen en gezinnen op weg, om samen mét hen vanuit de laagdrempelige toegang van kinderopvang ook in andere levensdomeinen (gezin, opvoeding, gezondheid, opleiding, werk, huisvesting, vrije tijd, relaties, enzovoort) hun eigen richting te zoeken in het leven, in de bredere buurt en in onze samenleving. De wigwam deed extra inspanningen om kwetsbare gezinnen niet te verliezen na de heropstart sinds de lockdown. Lees meer over hun werking in het mooie interview in het kader van de Week van de Opvoeding 2019

Ann Goossens - coôrdinator Buitenschoolse Kinderopvang Eeklo deelde haar ervaringen in de zoektocht om de buitenschoolse kinderopvang als onbezorgde speelplek voor kinderen te blijven realiseren in deze Coronatijden. IBO Eeklo ging in gesprek met de kinderen over hoe zij deze Corona-periode ervaren. Luister hier mee. 

Latifa Bouchoute - vestigingsverantwoordelijke Elmer-Noord en mama Rabia. Kinderopvang Elmer ziet kinderopvang als speerpunt in het empoweren van ouders en kinderen. Als partner van het Huis van het Kind hadden zij extra aandacht voor het bereiken van de meest kwetsbare gezinnen door ondermeer het openstellen van hun buitenruimte voor gezinnen die minder ruim behuisd zijn, en een aangepast wenprocedure bij de start van kinderopvang. 

Pluim van de week

Deze uitzending is er geen pluim van de week voor een collega of organisatie, maar een pluim voor alle medewerkers in de Kinderopvang. De hele sector heeft hard gewerkt, geploeterd en gezocht.

Deze ode aan de kinderopvang:

Hard/ hart

In maart kwam de boze heks corona in ons leven geslopen

Dat ze snel weer haar biezen zou pakken, durfden we toen nog hopen

De curves stegen echter snel, het openbare leven viel stil

Was er misschien toch een groter drama dan gedacht op til?

De kinderopvang bleef intussen heel de tijd trouw op post

En heeft zo mee het land van heel wat zorgen verlost

Enkele draaiboeken en een tweede golf verder

Waakt de opvang nog steeds over onze kinderen als een goede herder

Eén ding is zeker: in de kinderopvang werkt men hard!

Dat verdient een welgemeende dankjewel vanuit het diepste en warmste van ons hart.

 

-Bart Reel - Kind en Gezin-

Herbeluister

 

Logo radio expoo def.jpg

In samenwerking met

radio quindo