Radio EXPOO - Er zijn voor gezinnen in Coronatijden - 30 april 2020

Kinderen opvoeden, ouderschap, combinatie van werk en gezin: ouders hebben veel ballen in de lucht te houden. En daar komen plots de coronamaatregelen bij!  Wat doet dit met mentale veerkracht van ouders, kinderen, jongeren? Op welke wijze kunnen dienstverleners hen ondersteunen in hun veerkracht?

Aan het woord in deze uitzending

Elke Van Hoof: Centrale gast van deze uitzending. Elke van Hoof is professor in de psychologie met een eigen praktijk, en bezieler van het Huis voor Veerkracht.

Telidja Klai: Kinderpsycholoog bij Ketnet. Ketnet deed onderzoek naar de invloed van de crisis op kinderen.

Ali El Moussaoui : Samenlevingsopbouw Antwerpen. Het project Samen Op Straat van Samenlevingsopbouw vzw gaat door het coronavirus voorlopig even samen van ’t straat. Alle jongeren blijven nu beter thuis om zichzelf, hun familie en mensen die kwetsbaarder zijn te beschermen. De medewerkers van Samen Op Straat gaan enkel nog de straat op om jongeren te overtuigen om naar huis te gaan.  Het is lastig om thuis te blijven. Maar nu is het echt nodig. Daarom maakten 3 jongeren en 1 buurtvader van Samen Op Straat en een aantal influencers een filmpje #SamenTegenCorona om hun drarries te overtuigen.

De Gezinsbond bevroeg eind maart de gezinnen over de impact van de crisis. Uit die cijfers blijkt dat twee op drie ouders de combinatie van werk en gezin in deze omstandigheden moeilijk vindt. Eén op drie zelfs zeer moeilijk. Waar thuiswerk normaal een middel is om gezin en werk beter op elkaar af te stemmen, vraagt het nu net meer van ouders omdat school en kinderopvang wegvallen.

Leslie Libaers: Huis van het Kind Geraardsbergen heeft zijn uitgebreid aanbod moeten aanpassen aan de huidige maatregelen. Ter vervanging van de fysieke ontmoetingsmomenten in het Kadeekeskaffee werd een online aanbod opgezet voor aanstaande en kersverse ouders in een FB-groep: Spruit Geraardsbergen.

Noel Slangen: voorzitter van het Kinderarmoedefonds

Katrien Sabbe: ankerfiguur bij De Katrol, gezins- en studieondersteuning aan huis.

Evelyne Huughe: ontving de 'Goe bezig Pluim'. Heleen ,verpleegkundige bij Kind en Gezin nomineerde de Gentse vzw Hart voor Vluchtelingen. Deze vzw steunt volledig op vrijwilligers, en sloeg samen met een aantal Gentse organisaties de handen in elkaar om in sneltempo het Gentse solidariteitsfonds op te richten. Evelyne Huughe startte het initiatief in 2015 omdat ze een warme ontmoetingsplek wou creëren voor nieuwkomers. In deze weken zetten ze extra in op materiële ondersteuning voor de meest kwetsbare mensen die hard getroffen worden door de crisis. Proficiat!

Extra leesvoer: aandacht voor kwetsbare gezinnen

We bundelen goede praktijken en inspirerende artikels, met de focus op mensen in kwetsbare situaties.

Herbeluister

 

Logo radio expoo def.jpg

In samenwerking met 

radio quindo

Sociaal.net voegt regelmatig nieuwe verhalen toe aan hun dossier over de invloed van de coronacrisis.

sociaal.net