Alcohol- en cannabisgebruik bij jongeren

Alcohol, tabak, cannabis en andere drugs zijn ruim aanwezig in onze maatschappij. Ook jongeren komen er mee in aanraking.  In dit dossier gaan we in op de werking en de risico’s die alcohol en cannabisgebruik met zich meebrengen en de rol van ouders en opvoeders hierbij. 

VAD
Opgemaakt in samenwerking met VAD, Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs
Interessante websites

Kennis en informatie

  • VAD is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.  VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.
  • Gezondopvoeden.be biedt informatie aan ouders die hun kinderen (2-18 jaar) gezond willen opvoeden en hoe risicogedrag voorkomen. Volgende thema's komen aan bod op de website: voeding, beweging, zitgedrag, schermtijd, tabak, alcohol, cannabis, gamen en seksuele ontwikkeling.
  • De DrugLijn  is de publieksservice van het VAD.  Hier kunnen burgers anoniem terecht met alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie.
  • Bij de start van de studententijd stellen ouders zich vaak vragen over alcohol en andere drugs. De DrugLijn ontwikkelde daarom de website oudersvanstudenten.druglijn.be, met advies en getuigenissen op hun maat.

Methodieken en materialen

  • De DrugLijn heeft drie interactieve zelfzorgtools: voor kinderen, voor partners en voor oudersvan mensen die problemen hebben met alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.
Informatie voor ouders op Groeimee.be