Trefdag gezinsondersteuning

Datum:
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Op 20 oktober wordt iedereen, die in Oost-Vlaanderen werkt, uitgenodigd rond opvoedingsondersteuning of Huizen van het Kind voor een laatste keer.
We zetten deze keer in op inspiratie en uitwisseling rond het centrale thema participatie.

Programma:

  • 8u45:warm welkom met koffiekoeken
  • 9u15: gedeputeerde Eddy Couckuyt heet iedereen welkom
  •  Plenaire lezing rond het centrale thema participatie:  Katrijn Kelchtermans van het Steunpunt opvoedingsondersteuning Limburg staat stil bij het wat, waarom en hoe van participatie, en, deelt ook enkele interessante praktijken uit Limburg
  • Keuze uit 2 workshops ( keuze wordt gemaakt tijdens het onthaal op de dag zelf)​​
  • Methodiekendoos 'ouders in huis - kids in huis' (Katrijn Kelchtermans - Steunpunt      opvoedingsondersteuning Limburg)

Vind je het belangrijk dat het Huis van het Kind een plek wordt voor en van ouders en kinderen?  De methodiekendozen bevatten werkvormen om met groepen ouders of kinderen in gesprek te gaan over hun verwachtingen en ervaringen in het kader van het Huis van het Kind. Daarnaast is er een werkvorm die helpt om met je team of samenwerkingsverband stil te staan bij het thema participatie. Tijdens deze workshop maken we kennis met de methodiekendozen. Op 13/10 organiseert EXPOO een meer uitgebreide vormingsdag over de methodiekendozen. Voor wie op korte termijn zelf met de dozen aan de slag wil is dit een must! Inschrijven kan via https://www.expoo.be/vorming-ouders-in-huis-kids-in-huis.

  • Samen met je netwerk werk maken van participatief werken (VCOK)

Participatief werken als netwerk… wat betekent het? In deze workshop zoom je in op het begrip ‘participatief werken’ en maak je kennis met een manier om dit thema in jouw netwerk bespreekbaar te maken. Het is interessant om te vertrekken vanuit wat organisaties binnen je netwerk al allemaal verwezenlijken op vlak van ‘participatief werken’. Hoe zorgen ze ervoor dat gezinnen zich welkom voelen en hun ideeën en opmerkingen durven uiten? Hoe wordt het aanbod in de organisaties aangepast aan de noden van de gezinnen? En wat doet elke organisatie om die noden te leren kennen? Vanuit deze bundeling van goede praktijken, kun je vaak heel wat leren om ook als netwerk werk te maken van participatief werken met gezinnen. Hoe kunnen bijvoorbeeld krachten gebundeld worden en kan er geleerd worden van elkaars expertise? We bekijken welke rol jij als coördinator kan spelen in het doorlopen van dit proces.

  • 12u30: Tijdens de broodjeslunch  staat men  even stil bij de toekomstige ondersteuning van de Huizen van het Kind.
  • 13u15:  De Huizen van het Kind, die afgelopen jaar begeleid werden door VCOK,  brengen hun ervaringen in kaart.

Organisator

Provincie Oost-Vlaanderen

Voor wie

Iedereen die werkt rond opvoedingsondersteuning in Oost-Vlaanderen

Locatie

Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, Gent

Prijs

Gratis

Inschrijven? Klik hier

inschrijven kan via een mailtje aan petra.de.ridder@oost-vlaanderen.be

Meer informatie

voor inlichtingtingen kan je terecht bij liesebet.de.crop@oost-vlaanderen.be