Train de Trainer KOPP/KOAP

Datum:
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Kinderen van ouders met psychische problemen en/of afhankelijkheidsproblemen (KOPP/KOAP) vormen een grote risicogroep binnen de geestelijke gezondheidszorg. Een psychische stoornis bij één van de ouders kan nefaste gevolgen hebben voor kinderen en dit in de verschillende ontwikkelingsfases. De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor kinderen van ouders met psychische problemen, maar het is nog geen dagelijkse praktijk dat er standaard aandacht wordt besteed aan KOPP/KOAP, vanuit de volwassenzorg, maar ook niet vanuit de jeugdzorg. Sensibilisering en vormingen over dit thema blijft daarom bijzonder belangrijk

Vanuit de Vlaamse overheid kreeg het Familieplatform Geestelijke Gezondheid deze sensibiliserings- en vormingsopdracht rond KOPP/KOAP toegekend. Men organiseert een train-de-trainer KOPP/KOAP voor zorgverleners en docenten die reeds veel ervaring hebben met KOPP/KOAP en eventueel al vorming geven, en die vervolgens vanuit het Familieplatform of op zelfstandige basis vormingen willen geven. Zo wil men dat in heel Vlaanderen aan de vormingsnood kan tegemoet gekomen worden.

Programma
 

Tijdens de eerste dag staat "werken rond KOPP/KOAP in Vlaanderen" centraal. Marc Geebels, Inez Vandewinkel, en Sara Casalin zullen oa. volgende aan bod laten komen:

  • Situering KOPP/KOAP en Familieplatform Geestelijke Gezondheid
  • Hoe vorming geven rond KOPP
  • Preventie en vroegdetectie
  • KOPP/KOAP en recente ontwikkelingen
  • Werken rond KOPP/KOAP: een KOPP-vriendelijk beleid uitbouwen en werken met KOPP in de dagelijkse praktijk (vanuit volwassenzorg/jeugdzorg)

Tijdens de tweede dag zullen verschillende thema’s worden uitgediept, zoals KOPP en infants, KOPP en verslaving, werken met gezinnen, overzicht vormingen (methodieken, inhoud, praktisch)

Het concrete programma met bijkomende gastsprekers volgt snel op de website.

Organisator

Familieplatform Geestelijke Gezondheid

Voor wie

Hulpverleners die actief zijn binnen GGZ en het brede welzijnswerk, docenten binnen zorgopleidingen

Voorwaarden:

  • Als professional min. 2 jaar praktijkervaring, waarvan 1 jaar ervaring in het werken met KOPP/KOAP
  • Indien ervaringsdeskundige KOPP/KOAP, dien je aangesloten te zijn bij een familievereniging
  • Ervaring in het spreken voor groepen

Locatie

Provinciehuis Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven.

Prijs

190 euro/persoon. De helft van de prijs zal terugbetaald worden wanneer de deelnemer zich engageert om minimum 2 vormingsmomenten (of 1 vormingsdag) te geven in de loop van het komende jaar.

Werkmap met vormingsmateriaal en lunch zijn inbegrepen.

Inschrijven?

Via secretariaat@familieplatform.be vóór 30/9/2017