Voorlezen

voorlezen

Lerend netwerk voorlees-aan-huisinitiatieven

De voorbije 22 jaar zagen overal in Vlaanderen en Brussel diverse voorlees-aan-huisinitiatieven het levenslicht. Honderden vrijwilligers engageren zich om leesplezier door te geven in vele huisgezinnen. Iedereen Leest brengt nu de kennis en ervaringen van al deze initiatieven samen in een lerend netwerk. Tweemaal per jaar komt het lerend netwerk samen op een gastlocatie ergens in Vlaanderen of Brussel. Iedereen Leest bereidt de agenda voor op basis van de input van de deelnemers. Inzichten, ervaringen en struikelblokken worden besproken. Ook inspirerende sprekers of plaatsbezoeken komen aan bod. Het netwerk is een klankbord voor de deelnemers en het bevestigt hen in een blijvend pleidooi bij het lokaal beleid om blijvend te investeren in dergelijke initiatieven.

Wie interesse heeft om in het netwerk te stappen, kan Tania Van Acker van Iedereen Leest contacteren.

Meer lezen kan op de website.

Opgemaakt in samenwerking met Iedereen Leest

Interessante websites

  • www.voorlezen.be Info over de jaarlijkse Voorleesweek, boekentips, promotiematerialen en voorleesactiviteiten in Vlaanderen en Brussel. Ook links naar interessante websites rond voorleesvorming,  digitaal voorlezen, meertaligheid, voorleesprojecten en subsidiemogelijkheden.
  • www.iedereenleest.be De referentieorganisatie rond lezen en leesplezier wil de toegang tot lezen voor iedereen mogelijk maken. Vaardig  kunnen lezen is immers van groot belang voor de persoonlijke ontwikkeling en de maatschappelijke participatie.
  • www.leesmonitor.nu Bundeling van onderzoek over lezen en leesbevordering en  onderzoeksresultaten over voorlezen.
  • www.boekstart.be Informatie over het leesbevorderingsprogramma
  • Medianest besteedt ook aandacht aan voorlezen.

  • Op zoek naar goede boeken voor elke leeftijdscategorie? Check de boekenzoeker.

  • Leesplein biedt per leeftijdscategorie boekentips, interviews, nieuwtjes en inspirerende ideeën.

Voorlezen, laat je inspireren!

Hoe lees je voor aan baby's en peuters? In deze 5 inspirerende filmpjes van Iedereen Leest! krijg je handige tips en tricks, gebaseerd op de verschillende fasen in de leesontwikkeling van jonge kinderen.

Bruikbaar voor in de kinderopvang, in je Huis van het KInd, in je consultatiebureau en in je contacten met ouders.

Voorleestips de eerste maanden

Voorleestips rond een jaar

Voorleestips rond 2,5 jaar

Voorleestips na enkele maanden

Voorleestips rond twee jaar

Voorleesweek 2019: voorleesrituelen

Tijdens de Voorleesweek zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.

De Voorleesweek loopt van 16 tot 24 november 2019 en staat in het teken van 'voorleesrituelen'. Elke avond een verhaaltje na het tandenpoetsen, elke dag een leuk fragment voor de schoolbel luidt, elke ochtend een gedicht bij de groentepap in het kinderdagverblijf: wat is jouw voorleesritueel? Van voorlezen een vaste gewoonte maken, daar draait het om!

Kinderdagverblijf Patjoepelke-Wistik uit Lokeren en de KOALA-groep uit Heusden-Zolder delen hun rituelen alvast ter inspiratie.

Meer over de Voorleesweek vind je op de website.

Wil je meer informatie over dit thema?

 Contacteer Annelies Bergmans

Om mee te geven aan ouders